"De zee en de duinen zijn toch wel de mooiste plekken van Texel." Foto: Jeroen van Hattum

"Je moet niet te veel op overkant lijken"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel, daar moest ik lang over nadenken omdat er zoveel leuke plekken zijn. Maar bij de zee of de duinen, dat zijn toch wel de mooiste plekken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de meeste mensen op Texel als vriendelijk en gewoon. Simpel niet moeilijker maken dan het is. Zo herken je ook heel makkelijk een Texelaar, Soms hoor je iemand praten over het mooie eiland Texel en je hoort dan al gewoon dat het import is of een toerist.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur op Texel is supermooi en overal weer anders. Het stoort me soms alleen dat alles natuur moet worden. Texel is al één en al natuur, dus waarom dan nog meer natuur met de hand aanleggen?


Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Het is leuk om te zien dat in elk dorp een andere sfeer hangt en het is vooral grappig om te zien is hoe elk dorp zijn eigen soort mensen trekt of het nou gaat om Texelaars of toeristen.

Rondjes op brommer, avondje stappen en zeephelling op dijk


Wat voor werk doe je op Texel?

Met mijn ouders en mijn broertje zijn wij eigenaar van Vermeulen Bikes in Den Hoorn. Onze werkzaamheden bestaan uit verkoop, verhuur en reparatie. We hebben ook aangepaste fietsen zowel in de verhuur als in de verkoop. Daar zijn we anderhalf jaar geleden mee begonnen en dat werpt zijn vruchten af. Verder vinden wij service heel belangrijk. Iedereen kan een fiets verkopen, maar daarna begint het pas. Je service en reparatie moeten op en top zijn. Ook rijd ik af en toe voor Bouwcenter Rab nog op de vrachtwagen. Dat is niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Naast mijn werk heb ik een tijdrovende hobby namelijk autocross. Ik weet bijna wel zeker dat ik meer tijd aan mijn auto besteed dan aan mijn vriendin/vrienden. De weken voor de cross is het vaak nachtwerk om de auto weer klaar te krijgen, maar als je eenmaal het crossvirus hebt te pakken, stop je niet zomaar met crossen, Ik houd ook van gezelligheid, een terrasje pakken of even naar de kroeg en dat doe ik vaak met de vriendengroep.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en getogen in Den Hoorn en daar heb ik altijd bij mijn ouders gewoond. Sinds kort woon ik samen met mijn vriendin Anna Smit. Ik woon nu op de Naalrand. Achter ons staat het huis waar ik geboren ben.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Echt een voorkeur voor een restaurant heb ik niet, het is meer de plek. Een strandpaviljoen vind ik altijd leuk, maar wel een strandpaviljoen met zand op de vloer. In de Kombuis op de haven in Oudeschild kom ik ook graag, er is altijd wat te zien. Tegenwoordig kom ik er steeds vaker aangezien me broertje Jacco daar werkt.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Nou zeker de boot, die hoort er gewoon bij en verder gewoon lekker Texels houden. Niet al te vreemde gebouwen en niet te veel op de overkant willen lijken.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het openbaar vervoer. Sinds die hopper er is, vind ik het een drama. Ik ga zelf nooit met het openbaar vervoer, maar hoe leg ik aan een half Engels sprekende Italiaan uit dat je moet bellen om een kaartje te kopen en een uur moet wachten tot het busje jou ophaalt? Ik vind dat zo gastonvriendelijk en ik snap ook niet dat er twee bussen over de Pontweg achter elkaar aan rijden naar dezelfde bestemming. Laat er dan één via Den Hoorn en de andere dorpen rijden. Een goed openbaar vervoer zal ook veel auto's schelen op Texel.

Goede herinnering aan Texel?

Ik ben op het eiland opgegroeid, dus de meeste herinneringen heb ik hier. Ik had veel vrienden in Den Hoorn vanaf de basisschool natuurlijk en het duingebied bij de bunker was dan ook onze vaste speelplek. Toeristen laten schrikken was één van de mooiste dingen. Ook later op de OSG een hele goeie vriendengroep gekregen waar we veel dingen mee deden. Rondjes op de brommer, een avondje stappen. een zeephelling maken op de dijk of onze eigen keet bouwen. We verzonnen altijd wel wat en met die vriendengroep ben ik nog steeds.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Op sommige plekken staan gebouwen die daar nooit hadden moeten komen. Past totaal niet in het landschap en dat vind ik echt zonde. Ook vind ik het jammer dat evenementen steeds moeilijker worden op het eiland. Het zijn vaak maar een handjevol mensen die klagen, terwijl er veel meer mensen plezier van hebben. Er moet daar een goede mix in gevonden worden.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De rust en vrijheid die je vooral ook als kind hebt om gewoon naar buiten te gaan zelfs tot 's avonds laat en natuurlijk de weinige stoplichten. Ik moet er nog steeds aan wennen als ik in een stad ben dat ik op een knopje moet drukken om over te kunnen steken.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan heb ik waarschijnlijk nog steeds de fietsenzaak. Ik denk dat ik hier nooit weg zal gaan.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Graag zou ik Patrick van Bruggen willen zien. Ik ken hem via de autocross. Hij is geen echte Texelaar, maar woont en werkt nu wel hier. Daarom zou ik het leuk vinden om hem als volgende te zien.