Sterke dijken,

sterke verhalen

''De strijd tegen het water, sterke dijken, sterke verhalen'', was thema van de startceremonie van de dijkversterking.

Hoogheemraad Kees Stam (die net als de andere genodigden was gevraagd om laarzen mee te nemen in verband met het wassende water in het scheepsdok) nam in zijn toespraak een voorschotje: ''Over sterke verhalen gesproken, zojuist kwam ik erachter dat ik twee verschillende laarzen mee heb genomen. Ik heb snel een ander paar aangedaan. Dit staat wat mij betreft symbool voor de werkzaamheden hier. Ondanks goede en jarenlange voorbereiding komen we tijdens deze werkzaamheden voor onverwachte zaken te staan. Dit vraagt om flexibiliteit, maar ik weet zeker dat we dit samen gaan oplossen.'' Na een rondrit over de haven volgden bij KaapSkil meer sterke verhalen over leven en werk met water en de strijd tegen het water.

Omgeving

Het hoogheemraadschap heeft Texelaars betrokken bij de dijkversterking. ''Een dijk versterk je niet alleen. Dat doe je samen met de omgeving. Denk aan de verplaatsing van de dijktrap bij De Cocksdorp, waarmee het hoogheemraadschap de wens heeft gehonoreerd van de omgeving om deze te plaatsen in de zichtlijn van het dorp. Om het leven op Texel zo min mogelijk te verstoren, wordt gefaseerd gewerkt in plaats van overal tegelijk. Het werk wordt niet afgesloten, belangstellenden kunnen vanaf najaar 2017 komen kijken naar het werk. Rondleidingen, uitkijkpunten, gastlessen op scholen, informatie voor recreanten op maat.'' Op de website van het hoogheemraadschap meer informatie.

Planning

Volgens de voorlopige planning van Combinatie Tessel die de dijkversterking gaat uitvoeren, start het werk aan sectie 3, de dijk van Het Noorden, in november, en duurt tot januari 2017. In december volgen sectie 7a en 7b, de zeedijk van Oudeschild. Dit duurt tot juni 2017. Het werk aan gemaal De Schans staat volgens dit schema gepland om te beginnen in augustus. Laatste informatie is dat het de bedoeling is dit gemaal een stukje in westelijke richting te verplaatsen, in het verlengde van het afwateringskanaal.

Het betreft een voorlopige planning, er kunnen factoren optreden die ervoor zorgen dat de planning verandert.