Woonvisie

De nieuwe concept-Woonvisie voor Texel wordt dinsdagavond 6 september besproken door de politieke partijen in een raadscommissievergadering.

Het college heeft het stuk aangepast op basis van een inspraakronde die zes reacties opleverde. Dan gaat het om een tabel over rente en leencapaciteit en enkele toevoegingen over de meest recente ontwikkelingen op de woningmarkt (prijsherstel en een aantrekkende verkoop van woningen).

In de inspraakreacties was ook de zorg te lezen dat er de komende jaren in de buitendorpen te weinig kan worden gebouwd, maar daar wordt volgens het college in de nieuwe woonvisie al rekening mee gehouden door ruimte te laten voor kleinschalige maatwerkplannen voor woningbouw vanuit lokale initiatieven. "Ook worden er met Woontij afspraken gemaakt over renovatie van verouderde seniorencomplexen."

Een verzoek om herinvoering van een huisvestingsvergunningsstelsel is afgewezen. "De demografische prognose geeft geen aanleiding belemmeringen op te werpen voor vestiging van huishoudens op Texel." Het eiland staat vanwege de ontgroening en de vergrijzing juist te springen om gezinnen met jonge kinderen die zich op Texel willen vestigen. De woonvisie komt op 21 september in de gemeenteraad aan de orde.