Een innige omhelzing tussen Dorian en zijn coach Aaron McIntosh.
Een innige omhelzing tussen Dorian en zijn coach Aaron McIntosh. Foto: Jeroen van Hattum

Steun en toeverlaat van Dorian ook gehuldigd in Ridderzaal

Bij het grote publiek zijn ze vaak onbekend, de sporters kunnen intussen niet zonder hun coaches.

Om het belang om de 'steun- en toeverlaten' te benadrukken, werden woensdag in de Ridderzaal alle coaches van de winnaars van Olympisch goud in het zonnetje gezet. Onder hen ook Aaron McIntosh die Dorian de afgelopen acht jaar begeleidde en hielp om tweevoudig Olympisch kampioen te worden.

De coaches werden allemaal op het podium van de Ridderzaal geroepen, waarna ze één voor één door de kampioenen werden bedankt. Het leidde tot een innige omhelzing tussen Dorian en McIntosh, vergelijkbaar met de omhelzing tussen de twee op het bootje op het Olympisch water in Rio nadat duidelijk was geworden dat Dorian het goud voor de tweede keer had veiliggesteld.

McIntosh (1972), afkomstig uit Nieuw-Zeeland, was zelf vroeger ook windsurfer. Hij begon daarmee op zijn vijftiende en was succesvol. Hij werd drie keer wereldkampioen (1994, 1997, 1998). Op de Spelen in Atlanta (1996) greep McIntosh naast een medaille en in Sydney (2000) won hij de bronzen Olympische medaille. In 2008 werd hij coach in de RS:X klasse voor mannen bij het Watersportverbond en daarmee ook de coach van Dorian. De twee deelden de afgelopen jaren lief en leed terwijl ze overal en nergens ter wereld verbleven voor wedstrijden en trainingen. Hij begeleidde ook het uitvoerige programma dat was opgesteld om Dorian opnieuw klaar te stomen voor goud op de Olympische Spelen.

In een interview op de NOS omschreef McIntosh Dorian als een racepaard dat op de juiste plek en op het juiste moment in stelling moet worden gebracht. Dorian kende in aanloop naar de Spelen zijn mindere momenten tijdens wedstrijden, maar zijn kracht was dat hij volledig in vorm was op het moment dat het echt moest. Hij liet zich volgens McIntosh ook niet gek maken door Nick Dempsey die in de voorronden van het windsurfen meteen goed van start ging. Dorian pakte pas in de derde heat zijn eerste overwinning, maar was daarna ook niet meer te houden op het water.

Hoewel hij zelf tot nu toe wat meer in de schaduw stond, is er in ieder geval één ding van McIntosh dat al wel redelijk algemeen bekend is. Hij is de vertolker van de kreet 'he is on fire' die momenteel ook geregeld over Dorian te horen. Het is een kreet die inmiddels ook te lezen is op de borden over Dorian die her en der op de rotondes aan het verschijnen zijn.