Afbeelding
Foto:

Kantoorstraat volop bezig met opgesloten kat in spouwmuur

Een opgesloten kat heeft deze week de gemoederen in de Kantoorstraat in Den Burg beziggehouden.

Het dier was in een nauwe ruimte tussen Zucchero en Mantje terecht gekomen en kon zichzelf niet meer bevrijden. De brandweer kwam er maandagavond bij om het dier te redden, maar de kat liet zich niet zien en vangen. Dinsdag kwamen brandweer en gemeente opnieuw in actie en hielpen ook mensen uit de omgeving mee. Pas woensdagochtend kwam het één jaar jonge dier (Max) vrij.

Volgens eigenaar Kees Goedegebure was de kat ontsnapt van het dakterras. Terugspringen was geen optie en een aantal nisjes in de smalle tussenruimte maakten het er allemaal niet makkelijker op. Op een gegeven moment ontstond het idee om met een camera van Gemeentewerken te bekijken waar de kat precies zat, waarna de brandweer dinsdagmiddag opnieuw richting Kantoorstraat toog. Een tuinslang en een plank gingen mee om het opgesloten dier de goede kant uit te helpen. Dat ging in eerste instantie echter mis waardoor de kat nog dieper in de tussenruimte verdween.

Goedegebure had intussen met Sandor Mantje contact gehad en die wist hem te verzekeren dat de kat niet verder onder het pand zou kunnen komen. Vanuit de pizzeria werd volop meegedacht hoe de kat te bevrijden en ook anderen in de omgeving kwamen geregeld kijken hoe het ging. Een looplamp in de tussenruimte bracht volgens Goedegebure uiteindelijk uitkomst. "Ik had de hoop dat Max daarop af zou komen omdat hij op de grond terecht was gekomen. Om vier uur 's nachts toen het rustig was, ben ik gaan kijken en heb ik een plank weggehaald. Toen kwam Max tevoorschijn en kon hij uit de tussenruimte komen."

Het duurde bij elkaar zo'n 36 uur om de kat te bevrijden. "Op een gegeven moment krijg je wel het gevoel dat je wil gaan breken om bij je kat te komen." Goedegebure en vriendin Florien Lutke Schipholt zijn erg blij met alle inzet van de brandweer en anderen in de omgeving. "Je kon bij de brandweer merken dat ze echt betrokken waren en de kat graag wilden bevrijden." Als dank gaat er een taart richting de kazerne. Het dier hield niets aan het avontuur over. "Max heeft wel meteen een blik tonijn leeggegeten toen hij vrij was en hij is momenteel erg aanhankelijk."