Mossels en oesters op een bank in de Waddenzee.
Mossels en oesters op een bank in de Waddenzee.

"Concentreer rapen oesters op banken waar veel oesters liggen"

Als het handmatig rapen van oesters in de Waddenzee wordt toegestaan, is het het beste om dat te concentreren op banken met het hoogste aandeel oesters.

Daarmee kan de schadelijke invloed van het handmatig rapen van oesters op vogels beperkt worden. Dat stellen Sovon Vogelonderzoek Nederland en het NIOZ die in opdracht van het Programma 'Naar een Rijke Waddenzee' onderzoek deden naar het rapen. 'Naar een Rijke Waddenzee' is een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen en diverse andere organisaties die werken aan een "duurzame Waddenzee van Werelderfgoedklasse".

'Naar een Rijke Waddenzee' gebruikt de uitkomst van het onderzoek voor een advies over nieuwe beleid voor het handmatig rapen van oesters in het Waddengebied op commerciƫle basis. In 2010 kregen 18 bedrijven toestemming om op experimentele basis oesters in de Waddenzee te rapen en die ervaringen worden nu geƫvalueerd. Volgens het NIOZ en het SOVON verdient het aanbeveling om de schadelijke effecten van het rapen te monitoren in de bredere context van andere activiteiten, zoals wadlopen en de kokkelvisserij.

Volgens beide instituten zijn mossel- en oesterbanken in de Waddenzee belangrijk voor vogels. "De dichtheid op de banken is bijna tien keer hoger als op een 'kaal' stuk wad. De verhouding waarin oesters en mosselen op deze banken voorkomen, heeft voor de meeste vogelsoorten geen aantoonbare invloed op de dichtheden. Een aantal soorten neemt echter wel af als het aandeel Japanse oesters toeneemt, waaronder de bedreigde scholekster."

Als een bank veel oesters bevat, dan hebben de daar aanwezige mosselen volgens NIOZ en SOVON minder vlees dan op basis van het seizoen en de schelpgrootte verwacht mag worden. "Daardoor worden de mossels van die banken minder aantrekkelijk voor vogels die van mossels leven."