Dorian met zijn coach Aaron McIntosh en ouders Marc en Geertje, vlak voor het vertrek naar Paleis Noordeinde.
Dorian met zijn coach Aaron McIntosh en ouders Marc en Geertje, vlak voor het vertrek naar Paleis Noordeinde. Foto: Jeroen van Hattum

"Je haalt niet zomaar even een medaille op"

De 'Titaan van Texel' en het 'Wonder van de Wadden'. Typeringen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voor Dorian van Rijsselberghe toen hij woensdag tegenover haar stond op het podium van de Ridderzaal in Den Haag.

Zowel minister Schippers als premier Mark Rutte hadden woensdag lovende woorden voor Dorian tijdens de huldiging van alle medaillewinnaars van Rio de Janeiro. En ook op kabinetsniveau: bij de andere sporters kwam de plaats van afkomst verder niet aan de orde, maar bij Dorian werd Texel even genoemd.

Minister Schippers ging in op de bewogen aanloop die Dorian naar de Spelen heeft gehad met onder meer de geboorte van zijn dochter. Ook blikte ze gekscherend terug op het voorval dat koningin Maxima op de Amerikaanse TV-zender NBC als 'de vrouw van Dorian' was neergezet. De kenners wisten volgens haar wel beter: dat is natuurlijk Sasha die hem volop steunde om het tweede goud in de wacht te slepen.

Premier Rutte noemde het een prestatie van Dorian dat hij het goud net als vier jaar geleden in Weymouth (Engeland) al vóór de afsluitende medalrace wist veilig te stellen. "Op je blog noemde je jouw gouden medaille een beloning voor jarenlang genieten. Je bent waarschijnlijk dan ook een van de weinige Olympische sporters die zichzelf lui noemt. Maar ondertussen doe je het wel: al voor de tweede keer een gouden medaille die eigenlijk al binnen is vòòr de medalrace." Rutte liet met een kwinkslag weten dat hij nog wel even 'angstig' had gekeken of Dorian de medalrace zou uitvaren. Was niet nodig: Dorian won ook die wedstrijd met glans waarna hij met zijn handen los van het zeil over de finish gleed in de Baai van Guanabara.

Op het podium van de Ridderzaal werd goed duidelijk dat het vooral de dames waren die in Rio goud pakten. Er stonden zeven gouden dames op het podium en twee heren: Dorian en zwemmer Ferry Weertman die goud won op de tien kilometer openwaterzwemmen. Rutte maakte de kwinkslag dat de mannen toch eens "door het glazen plafond heen moesten" in aanloop naar de volgende Olympische Spelen die in 2010 in Tokyo worden gehouden. Alle winnaars van het goud werden door minister Schippers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dorian moest woensdag als enige een koninklijke onderscheiding aan zich voorbij laten gaan: hij was vier jaar geleden al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau na het eerste Olympische goud. Minister Schippers had nu als waardering een beeldje van het ministerie van Volksgezondheid voor hem. Baanwielrenster Elis Ligtlee, wier vriend Wouter Haan op Texel woont en bij Stella Fietsen in Den Burg werkt, werd ook tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar goud op de keirin.

Maurits Hendriks, chef-de-mission van TeamNL, stond in de Ridderzaal stil bij de inspanningen die alle sporters hadden geleverd. "Je haalt niet zomaar een medaille op op de Olympische Spelen. Dat weten de sporters en ik heb gezien wat ze allemaal hebben gedaan en gelaten. Elke dag afzien, jaren van onvoorwaardelijke inzet. Het is ook sport op wereldniveau. Een paar millimeter kan al het verschil tussen net wel of net niet een medaille betekenen." Dat ondervonden diverse sporters en teams die uiteindelijk een vierde plaats hadden. Volgens Hendriks stonden ze er echter wel tussen de besten op het hoogste podium dat sport te bieden heeft.