Om de doopsgezinde kerk in Oosterend nieuw leven in te blazen, leven diverse ideeën. Deze worden besproken op vrijdagavond 2 september.
Om de doopsgezinde kerk in Oosterend nieuw leven in te blazen, leven diverse ideeën. Deze worden besproken op vrijdagavond 2 september. Foto:

Ideeën tweede leven doopsgezinde kerk

Innovatieve verblijfsaccommodatie met een culturele programmering, liefst als onderdeel van een Texelse route van erfgoedlogies. Of de Texelse Skool, waar opleidingen worden gegeven en een startpunt voor nieuw ondernemerschap.

Ideeën die zijn geopperd om het monumentale gebouw van de doopsgezinde kerk in Oosterend nieuw leven in te blazen. Wat zijn kansrijke ideeën voor de toekomst? Hoe kan de kerk voor toeristen ontsloten worden? Over deze vragen bogen verschillende experts (architecten, vastgoedspecialisten en kunstenaars) zich samen met Oosterenders en leden van de Doopsgezinde kerk tijdens een brainstormsessie op 14 juli. Eén groep werkte aan de kansen van de kerk als innovatieve verblijfsaccommodatie met een culturele programmering. De kerk blijkt met haar bijzondere akoestiek namelijk uitstekend geschikt voor muzikale optredens. Met deze optie is het ook mogelijk de huidige muziekverenigingen te blijven huisvesten. De logiesmogelijkheden zijn kansrijk in de boven gelegen ruimtes van de kerk. Dit idee zou nog kansrijker zijn als deze nieuwe "erfgoedlogies-ruimte" opgenomen zou worden in een route over Texel die ook langs andere erfgoedlogies ruimtes leidt. Gedacht wordt aan de vuurtoren, het walvisvaardershuisje, de Schans en een schapenboet. Voor de financiering wordt gezocht naar een investering van partners in samenwerking met gemeente Texel, provincie Noord-Holland en touroperators. De kaartverkoop voor de culturele programmering en de verhuur van de slaapplekken leveren inkomsten op.

Het tweede idee, met werktitel de Texelse Skool, is gebaseerd op de doelstelling om in 2020 energieneutraal te zijn. De Texelse Skool levert hier een belangrijke bijdrage voor. Texel lijdt aan een 'braindrain': jongeren verlaten het eiland omdat Texel hen na de middelbare school geen opleidingsmogelijkheden biedt en er weinig kansen voor ondernemerschap zijn. De Texelse Skool draait dit gegeven om en haalt onderwijs vanuit Leeuwarden, Wageningen, TU Delft, Breda en Alkmaar naar Texel toe. De Texelse Skool werkt nauw samen met het gebouw in de buurt van de voormalige doopsgezinde kerk, waar ZZPers hun bedrijven opzetten. Zo gaat de Texelse Skool niet alleen over opleiding maar ook over startend ondernemerschap. De Texelse Skool creëert zo nieuwe vormen van werkgelegenheid en zoekt tevens samenwerking met de Bestuursklas van TESO.

'Scientists in residence' verblijven enkele maanden in Oosterend om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld duurzaamheid, watertechnologie, landbouw etcetera. De Texelse Skool biedt onderdak aan werkplekken, lab-ruimtes en logiesruimtes waar de studenten en onderzoekers kunnen verblijven. De Texelse Skool maakt gebruik van lokale kennis, de zogenaamde Texelse Skoolmeesters.

Herbestemming NH en haar experts werken de twee ideeën verder uit. Op vrijdag 2 september van 17.00 tot 20.00 uur nodigt Herbestemming NH in samenwerking met Frans Visman van de Stichting Doopsgezinde Kerk te Oosterend Oosterenders uit voor een bijeenkomst in de doopsgezinde kerk. Het christelijke mannenkoor en de muziekvereniging treden op en het team Herbestemming NH presenteert de hierboven geopperde ideeën en bespreekt deze met de bewoners.

De provincie gaat met het programma Herbestemming NH leegstand en verval van monumentaal erfgoed tegen.