Zorgen ziekenhuis

bij NZA aangekaart

Burgemeester en wethouders van Den Helder hebben hun zorgen over de toekomst van het ziekenhuis in Den Helder bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangekaart.

Aanleiding is de onrust dat de hartzorg verhuist naar Alkmaar. Burgemeester Koen Schuiling doet in een brief een beroep op de NZa om het Helderse ziekenhuis een basis-ziekenhuis te laten blijven met continue spoedzorg en acute geboortezorg. De burgemeester stelt dat het Helderse ziekenhuis (nu Noordwest Ziekenhuis geheten, voorheen het Gemini) door de geografische ligging tot de zogenoemde gevoelige ziekenhuizen behoort. "Het meest nabije andere ziekenhuis, in Alkmaar, ligt op meer dan 45 minuten reistijd. Daarnaast is Den Helder een gemeente met een andere, maar extreme gevoeligheid vanwege het grote aantal risico-objecten op haar grondgebied en haar ligging nabij het eiland Texel."

De Noordwest Ziekenhuisgroep evalueert op het moment het zogeheten locatieprofiel van het Helderse ziekenhuis. De uitkomst daarvan wordt voorgelegd aan een commissie van deskundigen die wordt begeleid door de directie van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Naar verwachting worden in oktober conclusies over het locatieprofiel bekend. Het college van Den Helder sluit veranderingen op voorhand niet uit (mede gebaseerd op de ontwikkelingen rond de hartzorg) en houdt er rekening mee dat veranderingen van het locatieprofiel niet onomstreden zullen zijn. "De vraag rijst in hoeverre het zorgaanbod en de zorgplicht in de regio in het geding is." Het Helderse college uitte die zorgen recent ook al bij minister Schippers van Volksgezondheid.

Tweede-Kamerleden Renske Leijten (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stelden recent al Kamervragen aan ministerSchippers om te voorkomen dat cardiologische behandelingen van Den Helder naar Alkmaar worden verplaatst.