Foto genomen bij een eerdere uitwisseling.
Foto genomen bij een eerdere uitwisseling. Foto: Rotary

Rotary zoekt jonge wereldreiziger

Een buitenkansje voor jonge Texelaars van 15 tot en met 17 jaar die wat van de wereld willen zien. De jeugdcommissie van Rotary Texel is op zoek naar een uitwisselingskandidaat voor de periode van juli 2017 tot juli 2018.

Rotary Texel draait sinds jaar en dag mee in een wereldwijd uitwisselingsprogramma waarbij Texelse jongeren een jaar lang in het buitenland verblijven. Eerder reisden Texelaars tijdens zo'n exchangejaar af naar landen als Argentinïe, Brazilië, Nieuw Zeeland, Australië, Japan en de VS. In de meeste gevallen landen op het zuidelijk halfrond. Doorgaans maken de jongeren het examenjaar af en gaan daarna op reis. De betreffende jongere verblijft tijdens het jaar in meerdere gastgezinnen, waarbij er altijd een vader of moeder lid is van de Rotary. Doordat deze gezinnen zijn gescreend, is het een van de veiligste en vertrouwde uitwisselingspogramma's, meldt Rozemarijn Veldhuis van de jeugdcommissie. Rotary Texel organiseert en betaalt het grootste deel van de kosten. Dat geld wordt voor een groot deel opgebracht door de kledingactie. Een gebaar naar de Texelse gemeenschap, die zorgt dat de groene containers worden gevuld met kleding. ''Het is de voordeligste manier om een uitwisselingsjaar te doen. Als jongere word je behandeld alsof het een eigen kind betreft, je draait je gewoon mee in het gezin. Een jaar dat ze niet snel zullen vergeten en dat - zo is bij voorgangers gebleken - van grote invloed kan zijn op hun verdere leven. ''Ze gaan als kind weg en komen als jong volwassene terug. Als uitwisselingsstudent kun je beter niet in je examenjaar zitten, want dat gaat niet zo goed samen Wel het jaar er voor of er na, zolang je bij terugkomst onder de achttien bent.''

Voor de komende uitwisseling was er al een kandidaat, maar doordat die zich op een vrij laat moment heeft teruggetrokken, is er een plek vrijgekomen. Het is nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor kinderen van Rotarians, iedereen komt in aanmerking. Omdat de procedures enige tijd vergen, wordt kandidaten aangeraden zich snel aan te melden. Dat kan tot uiterlijk half september bij Rozemarijn Veldhuis in Den Burg, tel. 06 51318855 of email info@onderwijspraktijktexel.nl.