Staatssecretaris bezoekt Texel voor zilte groente en zeewier

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft gisteren een bezoek aan Texel gebracht.

De bewindsman kwam op eigen verzoek langs om zich te verdiepen in de zilte groente van het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe. Van Dam bezocht ook de teelt van zeewier bij het Zeewiercentrum dat op het terrein van het NIOZ op 't Horntje gevestigd is. Volgens Van Rijsselberghe werden onder meer de financiƫle en bestuurlijke beperkingen en mogelijkheden van zilte groenten besproken.

De export kwam aan de orde, evenals de mogelijkheden om elders in de wereld in verzilte gebieden met de op Texel opgedane kennis alsnog voedsel te kunnen verbouwen. Van Rijsselberghe vond het prettig dat de staatssecretaris van Economische Zaken met eigen ogen de zilte teelt kwam bekijken. "Zijn voorganger Sharon Dijksma is hier ook een keer geweest en daar is een prettige samenwerking met het ministerie uit voortgekomen."

Bij het Zeewiercentrum werd Van Dam bijgepraat over de mogelijkheden van zeewier op het gebied van de voedselvoorziening. De diverse partners waarmee het Zeewiercentrum samenwerkt legden de staatssecretaris uit wat ze deden en er werd gesproken over de proefboerderijen voor zeewier die bij Texel en Scheveningen voor de kust liggen.

De actualiteit ging gisteren overigens niet aan de bewindsman voorbij. Bij de familie Van Rijsselberghe werd Van Dam meteen getrakteerd op de gouden tompoucen die ter gelegenheid van de Olympische titel van Dorian van Rijsselberghe op Texel op de markt zijn gebracht.