Afbeelding
Foto: Frido Boom

Wildgroei campers op Texel houdt aan

De drukte op Texel heeft ook gezorgd voor clandestiene kampeerders. Op diverse locaties op het eiland wordt melding gemaakt van camperbezitters die hun kamp opslaan op plaatsen die daar niet voor bedoeld zijn. De parkeerplaats bij de vuurtoren en de haven van Oudeschild bleken erg in trek. Moet de gemeente optreden of moet men de kampeerders lekker hun gang laten gaan?

"De gemeente wil niet dat er buiten de bestemde kampeerterreinen gekampeerd wordt. Alle kampeerterreinen hebben op zich voldoende ruimte voor het toelaten van campers. Het beleid is dat buiten die kampeerterreinen geen gebieden aangewezen zijn voor het plaatsen van campers ongeacht of het wildkamperen is. Overigens geldt het verbod op wildkamperen voor alle soorten kampeermiddelen", stelt een voorlichter van de gemeente. Bij de gemeente kwamen enkele tientallen meldingen binnen, vooral van campers die overnachtten bij strandslagen. De politie treedt handhavend op en verzoekt illegale kampeerders naar een camping te vertrekken. Op veel plaatsen in Nederland mag sinds 2008 vrij overnacht worden, tenzij de gemeente regels heeft gesteld. Dit is op Texel het geval. Voorlichting zegt daarover: "Buiten de kampeerplaatsen is verblijven in een kampeermiddel niet toegestaan. Het is verboden op of aan een openbare plaats tussen 23:00 en 07:00 uur verblijf te houden in een voertuig, kampeerwagen, caravan of een ander vervoermiddel ten dienste van de recreatie."

Campers kunnen volgens de gemeente terecht op camping Loodsmansduin, waar een noodvoorziening is. "Na het opheffen van de gemeentelijke noodcamping is deze faciliteit naar camping Loodsmansduin gegaan. Zij mogen (onbeperkt) extra kampeermiddelen in het kader van Noodcamping plaatsen. Dit is bij de toeristische sector bekend en zij hebben zelf rechtstreeks contact met Loodsmansduin hierover. Het aantal campers zit inderdaad in de lift de laatste jaren. Op sommige terreinen is hiermee met de inrichting van plaatsen rekening gehouden (meer camperplaatsen op locaties van toercaravans/tenten)."

De discussie over campers die her en der hun kamp op slaan is niet nieuw. Al in 1986 wordt melding gemaakt van campers die zomaar ergens kamperen. In 2013 maakte Cor van Heerwaarden uit Den Burg zich al sterk voor camperplaatsen op de haven van Oudeschild. Meer over dit onderwerp op pagina 6.