Jelle Lap:
Jelle Lap: "Als akkerbouwer heb je erg met het weer te maken. Dat is eigenlijk bepalend voor de dagelijkse planning." Foto: Jeroen van Hattum

"Mijn werk is ook mijn hobby"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn veel mooie plekken op Texel maar de Hogeberg vind ik een bijzonder gebied. Je hebt er uitzicht over een groot deel van het eiland. Vooral met helder weer kun je kilometers ver kijken.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben veel in het land aan het werk, dan werk je eigenlijk met de natuur. We proberen bijvoorbeeld zo veel mogelijk de nesten van weidevogels te beschermen, het is dan ook mooi om te zien wanneer er weer een nest uitgekomen is. Voor de rest heb je als akkerbouwer ook erg met het weer te maken, dat is eigenlijk bepalend voor de dagelijkse planning.

Echte natuur vind ik prachtig, gemaakte natuur vind ik niks

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik run samen met mijn ouders landbouwbedrijf Bute Weste in Den Hoorn waar we pootaardappelen, granen, suikerbieten en spinaziezaad telen. Sinds kort maken we ook zelf pasta onder de naam Texelse Pasta om ons graan tot meerwaarde te brengen. Dat is weer een heel andere tak van sport maar een leuke uitdaging en het begint wel aardig te lopen ook. Ik doe het samen met mijn broer Wouter. Hij is het aanspreekpunt van de pasta en mijn vader Piet en ik van de akkerbouwtak.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Mijn werk is ook mijn hobby dus dat loopt vaak in elkaar over, maar als het even rustig is wil ik nog wel eens een rondje op de mountainbike of de crossmotor gaan. Ook mag ik graag een biertje doen met vrienden. Na een lekkere zomerse dag werken vind ik het heerlijk om een frisse duik te nemen bij paal 9.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en getogen in Den Hoorn en woon daar nog steeds. Tijdens mijn studie aan de Agrarische Hogeschool in Leeuwarden zat ik op kamers, maar als ik vrij was ging ik vaak terug naar Texel. Sinds februari dit jaar woon ik met mijn vriendin Danja samen in Den Hoorn.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik kom niet vaak in restaurants maar bij Kaap Noord kun je 's zomers heerlijk op het terras zitten en in de Smulpot kom ik ook graag.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik vind het belangrijk dat er een middelbare school op het eiland blijft in de vorm zoals deze nu is, dus één die alle niveaus aanbiedt. Het is belangrijk dat jongeren zich aan het eiland binden, zodat Texel niet (nog meer) vergrijst.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Toeristen zouden wel iets minder vaak hun auto mee mogen nemen. In de zomermaanden is het soms behoorlijk druk op de wegen en toeristen rijden vaak ook niet erg door.

Goede herinnering aan Texel?

Ik vind dat ik een mooie en vrije jeugd heb gehad op het eiland. Zo waren we vaak bij de bunkers of met de skelter door het dorp aan het crossen.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Eeuwig zonde vind ik dat er goede landbouwgrond opgeofferd wordt om er zogenaamd natuur van te maken. De echte natuur op Texel vind ik prachtig, dat moet ook zo blijven, maar die gemaakte natuur vind ik maar niks.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Texel is een afgebakend gebied met op een kleine oppervlakte heel veel diversiteit wat betreft omgeving en bedrijvigheid. Met een paar kilometer rijden waan je je weer in een heel ander gebied.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar woon ik nog steeds op Texel en run ik het bedrijf samen met mijn broer en vader, hopelijk kunnen we beide bedrijfstakken verder uitbreiden en voor de rest zie ik wel wat de toekomst brengt.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Ik zou graag Sander Vermeulen willen zien, vroeger zaten wij bij elkaar in de klas op de Jan Drijverschool en nu is hij mijn buurman. Hij runt met zijn ouders samen de fietsenwinkel Vermeulen Bikes.