Huldiging Dorian op strand bij Paal 17

Dorian van Rijsselberghe wordt volgende week zondag 28 augustus op het strand bij Paal 17 gehuldigd voor het behalen van zijn tweede Olympische titel in het windsurfen.

De huldiging begint om 11.00 uur met optredens van onder meer een brassband, Braziliaanse danseressen en demonstraties van capoeira-dansers. Rond 12.00 uur wordt Dorian verwacht. Op welke manier de tweevoudig Olympisch kampioen zijn opwachting maakt, blijft volgens de organisatie nog even een verrassing. Daarna volgt een officieel gedeelte van circa twintig minuten en rond 13.00 uur is de openbare huldiging afgelopen. Volgens de organisatie is iedereen bij de huldiging welkom. Rond 13.00 uur begint een besloten deel voor Dorian, sponsors en genodigden.

De organisatie is in handen van de Dorian Foundation, Paal 17 en de gemeente. Volgens Marc van Rijsselberghe is het nog wel spannend hoe alles zal uitpakken in verband met de financiën. "We zijn nog zoekende naar sponsors in het Texelse bedrijfsleven voor de huldiging", liet Van Rijsselberghe gisteren weten. Dan gaat het om het openbare gedeelte van de huldiging. "Er zijn wel kosten verbonden aan bijvoorbeeld de komst van een podium op het strand en zo." Vier jaar geleden was de gemeente leidend in het geheel, nu is die rol meer verschoven naar de Dorian Foundation. Vier jaar geleden was er onder aanvoering van de gemeente en Paal 17 eerst een huldiging op de Groeneplaats in Den Burg en later nog een op het strand bij Paal 17. De familie Van Rijsselberghe en de gemeente lagen toen niet meteen met elkaar op één lijn en tussen de regels door was gisteren te beluisteren dat ze elkaar nu ook nog niet aan alle kanten gevonden hebben. Van Rijsselberghe liet weten dat Valerie Jongeneel zich momenteel bezighoudt met de organisatie en het vinden van sponsors.

Dorian zelf keert naar verwachting volgende week vrijdag of zaterdag terug op Texel. Hij is nu nog in Rio en vliegt hij volgende week met het resterende deel van de Olympische ploeg in Rio mee terug naar Nederland. Dinsdag staat er een publiekshuldiging bij de RAI in Amsterdam op het programma en woensdag worden de sporters die een medaille hebben gewonnen ontvangen door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Ook is er een officiële bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Daarna heeft Dorian diverse sponsorverplichtingen voordat hij naar het eiland kan komen.

In Rio laat Dorian zich intussen niet onbetuigd bij de andere sporters. Maandag bracht hij samen met oud-judoka Edith Bosch een bezoek aan de handbalsters om ze te inspireren. Met succes: de dames wonnen vervolgens met 32-23 van gastland Brazilië, waarna ze doorgingen naar de halve finale.