Loco-burgemeester Hennie Huisman en Jacqueline van Dongen (KIMO) hebben beiden hun handtekening gezet.
Loco-burgemeester Hennie Huisman en Jacqueline van Dongen (KIMO) hebben beiden hun handtekening gezet. Foto: Jeroen van Hattum

Zwembroek gemaakt van pluis uit zee

"De zee is een tweede thuis voor een visser. Vissers zijn betrokken bij de zee en ze koesteren de zee." Spontane woorden van loco-burgemeester Hennie Huisman zaterdag tijdens de ondertekening van een aantal convenanten voor de visserij.

Dat gebeurde tijdens het HavenVIStijn dat op de haven van Oudeschild werd gehouden. Vertegenwoordigers van VisNed Nederland, de gemeente, het KIMO (belangenvereniging van kustgemeenten in Nederland en België), het ECNC (een organisatie voor duurzaamheid), de CIV in Oudeschild en het ministerie van Infrastructuur en Milieu waren op de haven om drie convenanten te tekenen. Alle drie bedoeld om de aanwezigheid van afval in zee te verminderen en om afval uit zee her te gebruiken.

Huisman pakte de gelegenheid om de vissers een hart onder de riem te steken. De omgang met de zee werd genoemd en de wethouder roerde ook de aanlandingsplicht aan die vissers gaat verbieden om bijvangsten weer terug overboord te zetten.

Uit protest tegen de aanlandingsplicht hingen er spandoeken aan de kotters. Het toonde volgens Huisman aan dat het onderwerp hoog zit bij de vissers. Het leverde applaus op van de mensen die stonden te kijken naar de ondertekening.

Dat ging deels gepaard met toespraken waar de gemiddelde bezoeker van het HavenVIStijn niet direct stil voor bleef staan, maar het was wel leerzaam om te horen. Jacqueline van Dongen, wethouder in Den Helder en bestuurslid van het KIMO, ging praktisch in op het hergebruik van pluis dat via vissersnetten in zee komt. Dat wordt inmiddels verzameld en hergebruikt in bijvoorbeeld zwemkleding, sokken of nylondraad. "Je kunt dus visdraad in je zwembroek hebben zonder dat je daar wat van merkt."

Het pluis was onderdeel van één van de drie convenanten. Een jaar geleden begon op het eiland een pilot om het pluis te gaan verzamelen (het Pluisproject) en die pilot wordt nu verlengd en ook in andere vissershavens geïntroduceerd. Loco-burgemeester Huisman vond het mooi dat het project op het eiland begonnen was en een vervolg krijgt. De voortzetting wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Een ander convenant dat getekend werd, was de zogeheten Green Deal waar nu ook Texel aan mee gaat doen. De Green Deal houdt in dat gemeenten en het KIMO zich gezamenlijk inzetten om de zee schoner te krijgen.

"Partijen worden samengebracht", vertelde Van Dongen, "en daardoor kunnen ze gezamenlijk praten over regels en budgetten." Deelname aan de Green Deal wordt ook gesponsord door Infrastructuur en Milieu.

Het derde convenant had betrekking op het Healthy Seas-project. Dat houdt in dat vissersnetten die uit zee worden gehaald, worden gerecycled en ook als grondstof voor wat nieuws worden gebruikt. De convenanten werden allemaal getekend in een kar waar later het Oudeschilder Visserskoor een paar optredens voor het HavenVIStijn verzorgde. Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, kaartte aan dat vissers aardig wat producten scheiden om afval in zee te minderen.