Kijken naar de bouwwerken van Lego.
Kijken naar de bouwwerken van Lego. Foto: Jeroen van Hattum

Legodag wekt passie

Een grote dieplader en een hijskraan van Lego trekken meteen de aandacht van de jonge Geordi Franken. Bouwer Jaap van Eekeren uit Anna Paulowna, deelnemer aan de Lego-dag die zondag bij de familie Bakker aan de Pontweg werd gehouden, legt graag uit hoe hij de wagen heeft gebouwd. Het ontwerp is van een man uit Luxemburg die een boekwerk van vijfhonderd pagina's samenstelde om stap voor stap de bouw uiteen te zetten.

Geordi luistert met belangstelling en vertelt dat hij zelf graag met Lego gebouwen maakt. Als hij iets bijzonders heeft gezien, maakt hij het meteen na. De architectuur in of ontwerper worden lijkt hem wel wat, vertelt hij. Eenzelfde passie is er ook op andere plekken in de schuur. Bezoeker John Kroon uit Purmerend wordt helemaal enthousiast als hij een oude Lego-garage ziet staan. "Daar heb ik vroeger zelf nog mee gespeeld." De garage is onderdeel van een uitgebreide verzameling aan brandweerwagens en -kazernes die Lego sinds 1958 op de markt heeft gebracht. "Het is de volledige collectie", vertelt eigenaar en brandweerman André Overeem uit Utrecht. "Het geeft een mooi beeld van hoe Lego door de jaren heen is ontwikkeld. Van eenvoudig in 1958 tot geavanceerd zoals het nu soms is." Kroon vertelt zelf niet meer met Lego actief te zijn. "Maar ik heb wel kleinkinderen die met technische Lego spelen. Als ik ze kan helpen, doe ik dat uiteraard graag."

De Lego-dag trok een hoop belangstellenden. Bezoekers konden op het weiland naast de boerderij hun auto's neerzetten en dat ging er met meerdere parkeerbeheerders gestructureerd aan toe.