Tweede Olympische titel voor Dorian

Dorian van Rijsselberghe heeft in Rio de Janeiro zijn tweede Olympische titel in het windsurfen in de wacht gesleept.

De Texelaar won met overmacht. Vrijdag had hij na de twaalfde en laatste voorronde zoveel strafpunten minder dan directe concurrent Nick Dempsey uit Engeland dat het Olympisch goud hem niet meer kon ontgaan. Enige voorwaarde was dat Dorian de afsluitende medalrace, waarin de tien beste windsurfers uitkwamen, zou uitvaren. Dat deed hij in stijl door ook de medalrace glansrijk te winnen.

Dempsey pakte het zilver (net als vier jaar geleden in Weymouth) en de Fransman Pierre le Cocq werd verrassend winnaar van de bronzen medaille. Bij de start van de medalrace stond de Poolse windsurfer Piotr Myszka nog derde, maar de Fransman had in de laatste race toch de betere papieren. Het is de eerste keer dat een windsurfer zijn Olympische titel prolongeert, waarmee Dorian zich een grote op het gebied van de zeilsport mag noemen. Zelf reageerde hij voor de camera's nuchter op dergelijke commentaren.

Het zag er bij de start van de voorrondes in eerste instantie niet naar uit dat Dorian met overmacht zou gaan winnen. De eerste avond eindigde hij als vijfde, derde en eerste, terwijl Dempsey de andere twee races won. De tweede avond leek ook in het voordeel van de Brit te gaan uitpakken, totdat Dorian twee keer eerste werd. Op de derde avond kende Dempsey mindere races en werd duidelijk dat Dorian de meest constante factor op het water was. De voorsprong werd vrijdagavond dusdanig groot dat Dorian net als vier jaar geleden al vóór de afsluitende medalrace het goud zeker stelde.

Voor de camera van de NOS liet Dorian weten dat de overwinning in Rio beter was dan de overwinning vier jaar geleden in Weymouth. In Rio voer hij naar eigen zeggen constanter onder moeilijkere omstandigheden dan in het Engelse Weymouth. Bij de medaille-uitreiking zong Dorian mee met het Nederlands volkslied. Met een spontaan armgebaar moedigde hij de toeschouwers aan om ook mee te zingen.