Marc en Geertje zien hoe Dorian weer een voorronde wint.
Marc en Geertje zien hoe Dorian weer een voorronde wint. Foto: Jeroen van Hattum

"Dorian was volledig in balans in aanloop naar Olympische Spelen"

Het was achteraf bekeken een belangrijk moment in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Dorian van Rijsselberghe en zijn vrouw Sasha kregen onverwacht te horen dat het huis in Californië waar ze verbleven was verkocht. Ze moesten op stel en sprong een nieuw huis zien te vinden. Dat lukte met behulp van het nodige regelwerk vanuit Nederland, maar het was even hectiek alom. Dorian liet zich echter niet van de wijs brengen door de ontstane situatie.

Het was volgens Marc van Rijsselberghe een moment waarop duidelijk te merken was dat Dorian in balans was. "Zoiets kan het proces waar je in zit behoorlijk verstoren, maar dat is bij hem niet gebeurd." De polsbreuk die Dorian opliep tijdens het mountainbiken was volgens Marc geen verstoring. "Dat gaf hem juist de rust om in balans te komen."

Ook de geboorte van zijn dochter Lise Ana paste mooi binnen alle voorbereidingen. Marc is trots op de prestatie die Dorian heeft neergezet. "En dankbaar." Al lang geleden werden de kaarten op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 gezet en die missie is geslaagd. "En dat ook acht jaar lang met Aaron McIntosh als zijn coach. Dat is een gouden combinatie geweest." Leuk detail: een paar jaar geleden deden Dorian en zijn coach nog samen op een catamaran mee aan de Ronde om Texel als onderdeel van hun onderlinge samenwerking. Ook Geertje van Rijsselberghe is trots op de prestatie. "Ik heb vol blijdschap en openheid gekeken." Soms was het ook met gelatenheid, maar dat was op momenten dat ze zich even afvroeg wat Dorian aan het doen was. Het antwoord volgde telkens aan het einde van een race. "Hij heeft er zo hard voor getraind."

Een belangrijke rol was weggelegd voor Sascha. Marc: "Zij was het ermee eens dat Dorian vaak weg was om te trainen. Dorian heeft ook niet veel slapeloze nachten gehad na de geboorte van zijn dochter. Zij stond er voor hem en heeft hem ook de ruimte gegeven."

Of Dorian nu doorgaat naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020 is volgens Marc nog niet te zeggen. "Dat staat in de sterren geschreven." Dorian zelf liet een antwoord op die vraag ook in het midden tijdens een interview bij de NOS. Het is volgens hem afhankelijk van allerlei omstandigheden. Het zijn voor de familie Van Rijsselberghe op het moment ook niet de belangrijkste zaken: de aandacht gaat nu eerst naar de huldigingen die wachten zodra Dorian terug is in Nederland.