Op drie schermen worden in de boet bij Den Hoorn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gevolgd.
Op drie schermen worden in de boet bij Den Hoorn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gevolgd. Foto: Jeroen van Hattum

Texelse boet middelpunt Olympisch surfen

Ronduit de familie Van Rijsselberghe. Terwijl zoon Dorian zijn laatste voorronde aan het varen is, vraagt vader Marc rustig aan een binnenkomende gast of hij wat te drinken kan inschenken. De wedstrijd volgt hij even goed wel, maar de gastvrijheid naar de gasten is wel zo belangrijk.

Een week lang is de boet van Marc van Rijsselberghe aan de Hoornderweg bij Den Hoorn dé plek waar het windsurfen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt gevolgd. Samen met familie en vrienden volgt de familie Van Rijsselberghe op een groot scherm en twee kleinere schermen wat Dorian doet in de Baai van Guanabara.

Net als de rest van surfminnend Nederland en Texel is de familie afhankelijk van wat de NOS uitzendt, aangevuld met een website waarop de surfers met behulp van GPS zijn te volgen en een site waarop de boeirondingen worden bijgehouden. Bij elkaar is het voldoende om aan de Hoornderweg op de hoogte te blijven van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. En er is contact met een zwager van Dorian en zijn PR-man die op de Spelen aanwezig zijn.

De sfeer in de boet is ontspannen, totdat de wedstrijden worden gevaren. En of ze het willen horen of niet, ook de familie Van Rijsselberghe kan gespannen zijn. Bijvoorbeeld op donderdag als het er even naar uitziet dat Dorian tijdens de eerste voorronde van de avond op een elfde plaats ligt. Dat zou funest zijn om zijn achterstand, die er dan nog is op de Brit Nick Dempsey, in te lopen.

Schijn bedriegt gelukkig. Broer Adriaan heeft vlak voor de finish in de gaten dat Dorian er juist goed voor ligt en dat wordt vol geestdrift gedeeld met de rest. Het wordt een vierde plaats voorspelt Adriaan en hij heeft gelijk. Gejuich en opluchting in de boet. Het blijft goed gaan met Dorian.

De gasten worden intussen voortreffelijk verzorgd. Elke avond zorgt iemand anders voor de maaltijden, waarbij zilte groenten en lamsvlees niet ontbreken. "Het is gezellig om zo met elkaar te eten", vertelt moeder Geertje.

Als op vrijdagavond de laatste voorronde bijna klaar is, zitten de meesten op de spreekwoordelijke punt van de stoel. De grote vraag is vooral wat Dempsey gaat doen. Als hij twee strafpunten meer dan Dorian aan zijn broek krijgt, is het Olympisch goud zeker. Dempsey is achtste binnen en al snel stijgt het gejuich op. Het is pure blijdschap op de gezichten van Marc en Geertje evenals bij de andere aanwezigen. De afsluitende medalrace op zondagavond is in feite een formaliteit, maar toch wordt het vlak voor de start stil in de boet.

Al snel is duidelijk dat Dorian doet wat verwacht wordt en met overmacht wint hij ook de laatste wedstrijd. Zodra de laatste surfer over de finish is, gaan de glazen champagne omhoog. Op het grote beeldscherm wordt gespeurd naar beelden van Adriaan die op het laatste moment naar Rio is afgereisd om Dorian bij te staan. De familie was op verzoek van Dorian niet aanwezig in het onveilige Rio zodat hij zich over hen geen zorgen hoefde te maken, maar op dit heuglijke moment willen ze hem bijstaan. Het mooiste moment in de boet is op vrijdagavond als Sasha, de vrouw van Dorian, via de telefoon van Marc op het grote scherm te zien is. Ze is in tranen over het zojuist behaalde goud. Vanuit Californië laat ze weten zo blij te zijn met alle steun die Dorian van zijn familie en het eiland heeft gekregen. In de boet wordt het er stil van. Fysieke afstanden zijn niet meer belang: het is de familie Van Rijsselberghe als geheel met Dorian als Olympisch kampioen in hun midden.