Genieten op het HavenVIStijn in Oudeschild.
Genieten op het HavenVIStijn in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

"Het is elke keer weer als nieuw"

Het is een leuk spel om te spelen tijdens het HavenVIStijn in Oudeschild: aan de ene kant van de tafel ligt een serie foto's van kottervissers toen ze klein waren. Aan de andere kant foto's van dezelfde vissers, maar dan een week geleden gemaakt.

Bezoekers van het HavenVIStijn mochten zaterdag raden welke foto's bij elkaar hoorden. Het bleek een uitdaging. "De eerste helft hebben we", vertelt Marit de Haan, terwijl ze met haar zus Bente de foto's bekijkt. "Maar de tweede helft zal toch het moeilijkste deel worden." Een pluspunt: de jeugdfoto van hun vader Jan Simon halen ze er makkelijk tussenuit.

Er zijn meer uitdagingen: zo mogen bezoekers ook raden welke soorten vis er op tafel liggen. Biologieleraar Paul Prummel uit Stadskanaal doet zijn best, maar zegt eerlijk dat het niet makkelijk is om schol, tong, schar, poon en wijting uit elkaar te houden. Hij is enthousiast over de dag. "Ik heb net met veel plezier bij de vissentafel gestaan. Prachtig om te zien hoe ze daar uitleg geven over de vissen en schelpdieren."

Walter, Ingrid en Lize Zoontjes uit het Duitse Hagen laten zich de gebakken vis die gratis wordt uitgedeeld goed smaken. "We zijn voor het 25ste jaar op Texel", vertelt Zoontjes, "we zijn al vaker op dit evenement geweest, maar blijft elke keer leuk om hierheen te gaan. Het is elke keer weer als nieuw."

Vanachter de kramen is te horen dat de houding van de bezoekers aan het veranderen is. In de beginjaren werden nog veel 'Greenpeace-vragen' gesteld, maar die tijd is voorbij. Mensen stellen meer belangstellend vanuit zichzelf vragen over de visserij. "En daar doe je het uiteindelijk voor." De kottervissers zijn intussen onvermoeibaar in het bakken van vis, bereiden van vis of het geven van uitleg over vis aan de vissentafel waar continu mensen omheen staan.

Het HavenVIStijn trok naar schatting ongeveer vierduizend bezoekers. Er werd met de vis geld ingezameld voor het Bliedhuus in Den Burg en de Stichting Kind en Brandwond. Het evenement was georganiseerd door Ingrid Hennink van De Kombuis, Jan-Simon de Haan van de WR 109,Koos Boersen van de TX 94, Robin Bakker van de TX 68 en Thijs Vonk van de TX 1.