Desiree Pellen-Witte:
Desiree Pellen-Witte: "De duinen en het strand blijven fantastisch mooi. Vooral het stukje tussen de vuurtoren en paal 33." Foto: Jeroen van Hattum

"Ik miste het gevoel van thuis zijn"

Wat is je favoriete plek op Texel?

De duinen en het strand blijven fantastisch mooi. Vooral het stukje tussen de vuurtoren en paal 33, als je daar de dijk op fietst richting de vuurtoren bij zonsondergang heb je toch wel een heel mooi uitzicht over de meertjes die daar tussen de duinen verscholen liggen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

No nonsens, het is zoals het is. Texelaars zijn relaxed en hebben denk ik niet veel op met te veel poespas en dikdoenerij, dat past me wel.


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik moet mezelf er vaak op wijzen hoe mooi we wonen. Soms vergeet je daarnaar te kijken en wordt het bijna gewoon, maar dat is het zeker niet. Het maakt ook eigenlijk niet uit wat voor weer het is, Texel is mooi bij ieder weertype.

Donker Texel is heel mooi, maar niet altijd even praktisch

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

De meeste dorpen vind ik nogal kneuterig, niks negatiefs hoor, maar ze zijn klein en je bent er snel doorheen. Daardoor zijn ze zeker niet minder gezellig.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk in de bediening bij strandpaviljoen Kaap Noord (paal 33), mijn man staat hier in de keuken. We werken hier beide het hele jaar rond, 's zomers bouwen we uren op zodat we in de winter meer vrij zijn en dan lekker samen op vakantie kunnen.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Mijn man en ik doen beide aan kitesurfen, al moet ik eerlijk zeggen dat hij iets fanatieker is en vaker gaat, dat is echt de ideale sport op Texel. Er staat (bijna) altijd wind en het maakt niet uit waar het vandaan waait, er is altijd wel een plekje waar je kunt varen. Daarnaast ben ik sowieso graag buiten, dus ga ik graag wandelen of ergens lekker op een terrasje zitten.

Hoe bent je ooit met Texel in aanraking gekomen?

Ik ben hier geboren en getogen. Toen ik mijn vwo-diploma gehaald had dacht ik wel 'ik ga mooi in Amsterdam studeren en kom nooit meer terug', maar zo ging het niet. Ik miste de rust en de ruimte en het gevoel van thuis zijn zo dat ik na vier jaar weer op Texel ben gaan wonen.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Standpaviljoen 12 vind ik erg relaxed en gezellig, bovendien is de kaart heel verrassend en hebben ze heerlijke gerechtjes. Met mooi weer kun je lekker op de loungebanken op het terras zitten, heerlijk!


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Zeker de TESO. Wanneer je naar huis gaat en de boot op rijdt, voelt het al alsof je thuis bent, dat is toch fantastisch.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De verlichting. Als je in de horeca werkt, ben je toch vaak wat later wakker en op pad dan de meeste mensen. Nu de lantaarnpalen 's nachts uit staan merk je pas hoe donker het echt is op Texel, heel mooi, maar niet altijd even praktisch!


Goede herinnering aan Texel?

Ik ben hier opgegroeid dus heb hier heel veel goeie herinneringen, vooral samen met vrienden. Maar de mooiste herinnering is toch wel dat we hier zijn getrouwd, met super mooi weer, buiten en met uitzicht op de duinen.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De rust, niet alles hoeft hier gehaast. Daarnaast vind ik het fijn dat er in de dorpen nog een sociale controle is, dat voelt veilig, ook al is het niet altijd prettig dat iedereen alles van je weet.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan werk ik nog steeds in de horeca, met heel veel plezier en we wonen dan nog steeds in De Cocksdorp

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Ik zou graag Jelle Lap, een goeie vriend van me, terug willen zien. We kennen elkaar al vanaf de middelbare school en Jelle is sinds kort bezig met maken van pasta van Texels graan.