Anders bekeken

Eigen en aardig

Een mooie boog van kleuren in de lucht, we zien hem regelmatig deze dagen. In het doorschijnende zonlicht zitten alle kleuren. Het was Newton die uitvond dat het zonlicht zeven kleuren heeft. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De regendruppel werkt op dezelfde manier, eigen en aardig. De regenboog staat in vele culturen voor een vriendelijk gebaar. Een gebaar van goedheid van de goden aan de mensen. In de Islam heeft de regenboog vier kleuren; rood, geel, groen en blauw; vuur, aarde, lucht en water. In het christendom is de regenboog een teken, een gebaar.

Een teken van hoop en kracht naar de toekomst. De zondvloed is voorbij, we maken een nieuw begin en de regenboog zal altijd een hoopgevend teken zijn. In de vredesbeweging kwam er in 1978 een vlag met 8 strepen. En de homobeweging heeft een vlag met 6 kleuren, roze voor seks, rood voor leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turkoois voor magie, blauw voor sereenheid, violet voor karakter. Er zijn dus vele regenbogen gebruikt in de loop der tijden, in allerlei culturen, gebruiken en geloven.

Afgelopen weekend won een ranke Texelse blondine een regenboogtrui. Denise Betsema veroverde hem in Belgiƫ, in Sint Truidenberg deed ze mee aan de wereldkampioenschappen voor amateurs op de fiets. De pittige snelle moeder bezit een ongekend talent en heeft een geweldig doorzettingsvermogen gecombineerd met sterke benen. Fietsen zit ons in het bloed, het is geweldig dat naast Larissa Klaassen, kampioen en deelnemer op de Paralympische spelen nu nog een sterk talent van zich laat spreken. Is het de Texelse lucht, het moeten fietsen door weer en wind, het karakter, de genen? Wat maakt onze eigen meiden zo sterk dat ze uitsteken boven de rest?

Ik vind het geweldig, zoals het goud van Dorian veel emoties, trots en verbondenheid losmaakte, zo werken deze vrouwen op ons gemoed. Wij hebben ook een Fannie, een Atje Keulen Deelstra! Dat is Eigen en Aardig, zeker weten. Daar gingen jaren van afzien en oefenen aan vooraf. Gefocust zijn op dat wat je wil en daarvoor gaan, ja dat verdient ons applaus!

De regenboogtrui mag het hele jaar gedragen worden, om te laten zien dat de wereld misschien ook nog in de toekomst iets van jou kan verwachten. En misschien ook om anderen te inspireren, het vuur door te geven aan de jeugd die komt.

De fakkel brandt in Rio voor Larrisa en Dorian. Ooit in Amsterdam in 1928 bedacht en uitgewerkt op de marathontoren van 46 meter hoog, brandt hij nu voor onze eigen Texelaars, Nederlanders, Wereldburgers. Eigen en aardig. Dat kon wel eens goud voor het Gouden Boltje worden!

Jozien