Achter de schermen

Ballonnetje

Maar zelden zag ik een gezin zo triomfantelijk kijken als die familie uit Kruiningen. Alsof het een trofee betrof, toonden ze de flarden van het ballonnetje waarmee ze in schipbreuk en juttersmuseum Flora stonden. Een tocht van 400 kilometer door de lucht is ook best bijzonder. Dat had een week geduurd, daarna was via sociale media contact gelegd, waarna via Facebook, Whats app en twitter bijna realtime met elkaar werd gesproken, foto's werden uitgewisseld en wat al niet meer.

Je zult zoiets maar vinden tijdens je vakantie, je geluk niet op kunnen, en dan te horen krijgen dat die ballonnetjes eigenlijk niet meer in de lucht horen. Een boodschap die door André van Flora overigens met tact werd gebracht, met de belofte dat de ballon een mooi plekje krijgt in de jutterij.

Een bijzondere vondst, maar niet uniek. Wat te denken van het ballonnetje dat in 1965 werd gevonden nabij hoeve Oedelem van de familie Vermuë in de Prins Hendrikpolder. Niet de afstand van 225 kilometer die dit ballonnetje had afgelegd was bijzonder, wel de plaats van waar hij was opgelaten: Oedelem, nabij Brugge. Deze ballon, opgelaten door de jonge Vlaming Carlos de Groeve, was dus van Oedelem naar Oedelem gevlogen. Er werd contact gemaakt met de afzender. De vondst was voor de gemeente Oedelem reden het toenmalige Texelse college uit te nodigen voor een folkloristisch feest in het Belgische plaatsje ter ere van Tijl Uylespiegel. Maar wegens ernstige ziekte van toenmalige burgemeester De Koning ging dat bezoek niet door. Later is de burgemeester uit Oedelen nog wel eens bij Job Vermuë en zijn gezin op bezoek geweest. Het ballonnetje zou zelfs aanleiding zijn geweest voor een zusterband voor tussen Texel en Oedelem, al kon ik daar in ons archief zo niets meer van terugvinden. Leerlingen van de landbouwschool kwamen jaren daarna nog naar het eiland en er werden excursies naar Texel gehouden.

Gerard