Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

Dorian op koers bij Olympische Spelen in Rio

Hij ziet er hetzelfde uit als vier jaar geleden in het Engelse Weymouth. Het hoofd kaalgeschoren, een zelfverzekerde uitstraling en een ontspannen blik in de ogen ook al zijn de belangen groot.

Dorian van Rijsselberghe doet deze week in Rio de Janeiro voor de tweede keer mee aan de Olympische Spelen en tot nu toe geeft de Texelaar wederom zijn visitekaartje af. Van de eerste zes voorrondes in het windsurfen die maandag en dinsdag werden gevaren, wist hij er drie te winnen. De andere drie races waren voor de Engelsman Nick Dempsey die vier jaar geleden door Dorian op zijn thuisbasis Weymouth naar de tweede plaats in het windsurfen werd gewezen.

Toch is lang niet alles hetzelfde als vier jaar geleden. Het water en de wind in de Baai van Guanabara bij Rio zijn totaal anders dan het water bij Weymouth. Dorian is daar terdege op voorbereid. Mooi voorbeeld is dat de opbouw van zijn spieren momenteel geheel anders is dan vier jaar geleden. In Engeland had de Texelaar zogeheten sprintspieren waarmee hij in korte tijd veel kracht kon zetten. Voor de wind en het water in Rio heeft Dorian getraind op spieren waarmee hij voor langere tijd kracht kan blijven leveren.

"Dat zijn meer duurspieren", legt broer Adriaan uit. "Op het water in Rio staat minder wind dan bij Weymouth, dus de surfers zullen tijdens het varen veel meer moeten pompen met het zeil om vooruit te komen. Dan moet je geen spieren hebben waarmee je na één rak varen al moe bent. Hij heeft nu spieren die peziger en stijver zijn dan de spieren die hij in Weymouth had."

Het ging allemaal niet van de één op de andere dag: er werd onder meer een analyse gemaakt van vier jaar weersomstandigheden in Rio. "Dorian zijn spieropbouw is daarna vanaf nul begonnen. Je weet vier jaar van te voren waar de Olympische Spelen worden gehouden, dus je hebt de tijd om je daar goed op voor te bereiden." Het leidde tot de nodige duurtrainingen en Dorian verbleef veel op het water in Rio om zich de omstandigheden zoveel mogelijk eigen te maken.

Donderdagavond stonden de zevende, achtste en negende voorrondes op het programma en vanavond (vrijdag) de tiende, elfde en twaalfde heat. De tien beste windsurfers (van de 36 deelnemers) gaan daarna door naar de afsluitende medalrace die op zondag 14 augustus vanaf 19.00 uur wordt gevaren.

Dorian begon de eerste wedstrijd maandag met een vijfde plaats, maar dat was - zo legde Adriaan in gesprekken met Aron Zeeman op Radio Texel uit - omdat hij er even in moest komen. Bij de tweede heat werd hij derde en bij de derde heat had hij zijn eerste overwinning te pakken.

Dinsdagavond startte Dorian aanvankelijk met een vierde plaats, gevolgd door twee eerste plaatsen in de vijfde en zesde heat. Dempsey eindigde bij de zesde heat als veertiende waardoor Dorian flink op hem inliep. Dempsey tekende protest aan tegen die slechte plaats (als gevolg van een aanvaring met een surfer uit Litouwen) en werd aanvankelijk in het gelijk gesteld. Dorian tekende daar echter weer protest tegen aan, waarna het protest van Dempsey alsnog werd afgewezen.

Het is tekenend voor het moment: de windsurfers komen elkaar overal ter wereld tegen en trekken over het algemeen redelijk samen op, maar op de Spelen zijn de belangen te groot en kan elk punt het verschil maken tussen verlies of een overwinning. Het verschil zit hem echter ook in alle details en voorbereidingen. Nog een paar dagen en dan is duidelijk tot welke prestatie de Olympisch kampioen van 2012 in Rio weet te komen.