Wolfgang en Berber Koza in De Cocksdorp.
Wolfgang en Berber Koza in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

"Je hebt meteen vakantie op Texel, je zorgen blijven aan de overkant"

Texel, dat is meteen vakantie voor Wolfgang en Berber Koza uit Keulen-Flittard. De omgeving is bekend en de rust daalt neer zodra ze op het eiland zijn.

Voor Wolfgang Koza is het, met enige tussenpozen, inmiddels het vijftigste jaar dat hij op Texel komt. De eerste keer was 1964 en dat was te danken aan zijn vader. Die had van collegae op het werk Texel als 'Geheimtip' meegekregen, waarna de familie Koza bij de familie Van Dijk aan het Schilderend in Den Burg terecht kwam. De eerste indruk was meteen goed, Wolfgang speelde er met Jacky van Dijk en er zijn herinneringen aan de veemarkt die toen op de Groeneplaats werd gehouden. "Nog echt met handjeklap van de boeren als er wat werd verkocht."

Een blijvende herinnering is er ook aan 1972 toen Wolfgang samen met een vriend op de brommer van Keulen naar Texel reed. Twee dagen onderweg en twee dagen lang alleen maar regen. Opwarmen deden ze 's avonds in de discotheek in De Koog. Met de komst van de kinderen streken Wolfgang en Berber neer op de camping van De Krim. Destijds nog heel anders dan nu. Douchen was in een paar cabines met halfopen deuren en als ze geluk hadden, kwam er water uit de kraan. "Maar je had meteen vakantie als je er was. De kinderen vonden altijd wel andere kinderen om mee te spelen en je kon zelf alle zorgen even aan de overkant laten." Sinds een jaar of vijftien zit de familie in het Eibernest in De Cocksdorp. De kinderen hebben inmiddels de volwassen leeftijd bereikt, maar komen nog steeds graag naar Texel. De oudste deed zijn vriendin op Texel een huwelijksaanzoek en bij het huwelijk in Duitsland waren diverse spullen van het eiland aanwezig om een maritieme sfeer te creƫren. In Flittard weten ze intussen ook dat Texel bestaat: de familie praat er graag over en haalde diverse dorpsgenoten over eens op Texel langs te komen.

Lachend wordt teruggeblikt op een vistocht die Wolgang en een paar anderen ooit met de Rival maakten: liefst 48 makrelen werden er gevangen, waarna ze met elkaar twee weken lang vrijwel alleen maar makreel eten. De twee zijn tevreden over hoe Texel zich heeft ontwikkeld. Volgens Berber moet er wel voor worden gewaakt dat er niet teveel bungalows komen. De rust is nog immer een belangrijke reden het eiland te bezoeken. "Je kunt heerlijk over het strand wandelen." Gewezen wordt op twee bomen achter het verblijf. "In de avond zie je daar prachtig de zon wegzakken. Zo mooi om te zien."