Voorpret bij de organisatie van Strenderpop, dat zaterdag 20 augustus voor de 25ste keer wordt gehouden. Op de foto ontbreekt Tom Witte.
Voorpret bij de organisatie van Strenderpop, dat zaterdag 20 augustus voor de 25ste keer wordt gehouden. Op de foto ontbreekt Tom Witte. Foto: Gerard Timmerman

Strenderpop echt Texels podium

Of er nog veranderingen waren? De vraag die deze krant ooit stelde aan Willem Witte en Rob Haak van de organisatie van Strenderpop over de aanpak van het festival wekte verbazing. ''Veranderingen, wat zou er dan moeten veranderen?''

En zo is het, juist dat Strenderpop in de 25 jaar dat het bestaat altijd zichzelf is gebleven, maakt het zo gewaardeerd. Zoals de Texelse bandjes toen optraden in de muzieknis op het veld, zo gebeurt dat nu nog. Zoals er toen geen entree werd geheven, zo is het nog steeds een gratis festival. De grijze bankjes van toen staan er ook deze keer. En zoals het bier toen uit flesjes werd gedronken, zo gebeurt dat nog steeds. Trouwens dezelfde pijpjes als die op tafel staan bij de familie Witte, waar het bestuur van Stichting Oosterender Pop (STOP) op zondagmiddag de laatste voorbereidingen treft. Ook dat is zo'n oude traditie die al die jaren in stand is gebleven. Ontspannen, gezellig, een geintje en op z'n tijd een slok, conform de sfeer op het festival zelf. Hier worden onderwijl wel de agendapunten afgewerkt. Biem Vlaming: ''De kuubskisten voor onder de boxen, is dat geregeld?'' Willem: ''Nog niet, maar dat komt nog.'' Biem: ''De koelwagen op stroom?'' Willem: ''Komt goed.'' Biem: ''Is de vergunning binnen?'' Rob Haak: ''Nog niet, wel aangevraagd, ik ga het morgen bekijken.'' De Oosterenders maken zich er niet druk over. ''We hebben de vergunning wel eens drie dagen vóór tijd gehad.'' Biem: ''Vroeger paste die op één A4-tje, nu is het een dik pak papier.'' Ook de toiletwagen passeert de revue, evenals het onwaarschijnlijk hoge aantal wc-rollen dat wordt ingeslagen.

Dan de vraag hoe het met de bankjes zit. Het hout is aan slijtage onderhevig, er moet het nodige aan worden vertimmerd. Maar toen Willem en Rob aan de slag zouden, bleek dat de gemeente ze had opgehaald. Ze schijnen op Everstekoog te staan, de twee veteranen die al vanaf het prille begin meedraaien, nemen het mee op hun ronde.

En dan de muziek, niet onbelangrijk. Biem, die het programma regelt en zelf in meerdere bands drumt, vertelt dat zich weer veel groepen hebben aangemeld. ''Dit keer zelfs eenentwintig! Omdat het een jubileum is, hebben we twee podia. Alle bandjes kunnen spelen.'' Bestaande bandjes, nieuwe bandjes en ook reüniebands. Black Cadillac is ''opgespit'', Flat Broke herleeft en ook Thirsty Work is weer van de partij. En zo zijn er nóg twee andere groepen uit een grijs verleden.

Dat grijze verleden wordt tastbaar bij het lezen en bekijken van de oude foto's en krantenknipsels uit het archief van Strenderpop. ''Texels eigen Woodstock'', ronkt een artikel uit 1994. Knipsels, foto's en programma's zijn op jaar gerangschikt en worden tentoongesteld in de tent. Strenderpop dat ooit begon als Promotie Oosterender Bands. Op initiatief van Willem Witte en Cor Trap, twee Strender muzikanten die in Het Cafeetje op het idee kwamen om in hun dorp een popfestival te houden. Want in Oosterend wemelde het toen van de bandjes. Al bij de tweede editie verscheen de naam Strenderpop op de posters en waren bands van het hele eiland welkom. Op één voorwaarde: er moet ten minste één Texelaar in spelen. En zo is het al die jaren gebleven. Menig muzikant kun je uittekenen in de muzieknis, Biem speelde er zo ongeveer elke festival. Zo hebben vaste bezoekers de Texelse pophistorie van de laatste 25 jaar aan zich voorbij zien trekken. Of niet, want al pratende ontsnapte menig optreden zomaar aan de aandacht.

Een feest voor jong en oud, de meisjes van de band die de editie van vorig jaar opende, werden als baby al door hun ouders meegenomen. Kinderen die goed en wel kunnen lopen, strunen het terrein af op zoek naar lege flesjes. Ze zijn er als de kippen bij. ''Als je het laat vallen, raakt het de grond niet'', grijnst Jan Willem Vlaming.

Terug naar de vergader-annex biertafel. We zijn bij agendapunt ''presentatie''. Jan Bloem kletst, als vanouds, de optredens in de muzieknis aan elkaar, op de tot podium omgetoverde aanhangwagen verzorgen Silvia de Ruiter en Biem Vlaming een duopresentatie. Er moet voor podium 2 nog wel een opstapje worden geregeld, één telefoontje naar het dorpshuis en de toneeltrap is toegezegd. Bij het volgende biertje is het nog niet gedaan. ''Het rooster, hoe is het daarmee?'' Er gaan allerlei namen over tafel voor bemensing van de bar en het uitdelen van de polsbandjes, één van de maatregelen, voorzieningen en andere nieuwerwetse zaken waar Strenderpop zich in heeft geschikt.

''Veranderingen, wat zou er dan moeten veranderen?''

Strenderpop op zaterdag 20 augustus begint om 13.00 uur en eindigt rond 22.00 uur.