Schets van de natuurontwikkeling op Dorpzicht.
Schets van de natuurontwikkeling op Dorpzicht. Foto: Provincie Noord-Holland

Graafwerk natuurontwikkeling Dorpzicht start in september

In september begint het werk aan natuurgebied Dorpzicht. Het wandelpad wordt verbeterd en Dorpzicht krijgt een uitkijkpunt. Oude kreken worden hersteld en er komt een nieuwe kreek.

Dorpzicht wordt ontwikkeld tot een natuurgebied van van 144 hectare. Hiermee beoogt de provincie het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels te versterken en te zorgen voor meer mogelijkheden om de natuur te beleven. Het wandelpad leidt langs de schrale graslanden en kreken van dit gebied. Met het uitkijkpunt wordt de wens gerealiseerd om vogels goed te kunnen spotten. Voor bezoekers van het gebied komen nieuwe parkeermogelijkheden bij de kruising Stengweg en Hoofdweg. Grondverzet- en aannemingsbedrijf van der Meer BV uit Scharnegoutum gaat de werkzaamheden uitvoeren. De laatste vergunningen voor de werkzaamheden zijn aangevraagd. Dorpzicht is één van de vier projecten uit het Programma Natuurontwikkeling Texel waarmee de provincie Noord-Holland en partners de natuur op Texel versterken en toegankelijk willen maken voor recreanten. De andere projecten zijn Waalenburg, Hanenplas en De Bol. Ook binnen deze projecten gaan de voorbereidingen door om de kansen voor natuur te verbeteren. De provincie werkt hierin samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), gemeente Texel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO en ANLV De Lieuw.

In Waalenburg gaat het waterpeil omhoog, met als doel het gebied in oude glorie te herstellen: een weidevogelgebied met bloemrijke weiden waar zeldzame orchideeën bloeien. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden na het broedseizoen van 2017. Ander natuurproject betreft De Hanenplas. Hier komt een deel van de oorspronkelijk natte duinvallei terug door te plaggen. De werkzaamheden in De Hanenplas starten hier naar verwachten na het broedseizoen van 2017. De werkzaamheden in dit natuurgebied De Bol bij de molen van Het Noorden beginnen naar verwachting in november. In De Bol komt een uitzichtpunt en een wandelpad langs de rand.