Streep door plan

huizen Kikkertstraat

De voorgenomen bouw van twaalf woningen en vier winkelruimten op de plek van de voormalige supermarkt aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp is van de baan.

Burgemeester en wethouders hebben op verzoek van Erik en Cees Hooyschuur, de initiatiefnemers van het plan, de omgevingsvergunning voor de woningen en de winkelruimten ingetrokken. De helft van de door de gemeente in rekening gebrachte legeskosten wordt teruggegeven. Bedoeling was dat er aan de Kikkertstraat betaalbare woningen voor starters zouden komen, maar er was onvoldoende belangstelling voor de verkoop. Volgens Cees Hooyschuur waren er wel enkele opties. Volgens Hooyschuur lukte het ook niet met de bank om de financiering geregeld te krijgen. De initiatiefnemers zijn inmiddels bezig met een nieuw plan voor de open ruimte in het dorp. Volgens Hooyschuur komt dat nieuwe plan op een later tijdstip naar buiten. "Er wordt nu nog onderhandeld." De familie Hooyschuur begon een paar jaar geleden met de ontwikkelingen van de plannen. Het project lag een tijdje stil als gevolg van bezwaren. Nadat die vorig jaar ongegrond waren verklaard, liet de familie weten te bekijken of de vier beoogde winkelruimten mogelijk in huizen omgezet konden worden, omdat aan winkelruimten geen behoefte was.


STIFT doneert

vier ton in 2015

Toeristisch investeringsfonds STIFT heeft in 2015 in totaal vier ton toegezegd aan acht verschillende projecten die het toerisme op het eiland moeten stimuleren.

Dat blijkt uit het jaarverslag op de site van de stichting. Een toezegging werd door het oude bestuur gedaan, de andere zeven zijn gedaan door het huidige bestuur dat op 1 juli 2015 het stokje overnam. STIFT zegde €116.000,- toe de Stichting Duindorp voor Planet De Koog, er werd €100.000,- beschikbaar gesteld aan Loodsen door het Landschap voor de opwaardering van de veerhaven op 't Horntje en €99.440,- uitgetrokken voor Natuurmonumenten voor polder Waalenburg. Er ging €40.000,- naar Texel Health voor röntgenvoorzieningen op het eiland, €24.000,- naar de Stichting Evenementen Texel (voor het festivalpodium van Sommeltjespop), de stichting TXL Events kreeg een toezegging van maximaal €16.500,- voor de Beach Obstacle Run en er ging €2750,- naar de Stichting Holland Music Sessions&Festival voor de zomerconcerten in het Hoornder kerkje. Het oude bestuur zegde €5000,- toe aan het Festival Oude Muziek. Het geld is afkomstig uit de toeristenbelasting. STIFT hanteert het principe dat 80 procent van een toegezegde bijdrage wordt uitbetaald bij de start van een project. De overige 20 procent volgt naar rato, nadat eindrapportage en financiële verantwoording zijn goedgekeurd.