Natuurontwikkeling gepaard met veel grondverzet en -transport

Er staat Texel de komende tijd veel grondverzet te wachten. Voor de dijkversterking die in aantocht is, maar ook voor meerdere natuurontwikkelingsprojecten die op stapel staan, gaan de graafmachines aan de slag.

In september beginnen de werkzaamheden voor de ontwikkeling van natuurgebied Dorpzicht. In november beginnen de werkzaamheden voor natuurgebied De Bol en en na het broedseizoen in 2017 staan natuurontwikkelingsprojecten Waalenburg en De Hanenplas op stapel.

De hoeveelheid grond die wordt verplaatst, verzet en vergraven is omvangrijk en verschilt per project. Voor Dorpzicht geldt: totale verzet circa 46.000 kubieke meter, waarvan 40.000 m³ wordt afgevoerd. Voor Waalenburg is het totale verzet liefst circa 353.000 m³, waarvan ca. 273.000 m³ wordt afgevoerd. Bij Hanenplas moet dit volgens opdrachtgever de provincie nog nader worden bepaald. De grond wordt zoveel mogelijk binnen het projectgebied hergebruikt. De overige grond wordt afgevoerd. Het gebeurt door de aannemer, die hiervoor nog een vervoersplan moet gaan opstellen. Combineren van werkzaamheden lukt volgens de provincie niet omdat alle projecten een andere periode van uitvoering hebben. De tijd die de herinrichting in beslag neemt verschilt per project. Zo duurt Dorpzicht circa drie maanden en Waalenburg meerdere jaren. Bij De Hanenplas moet de uitvoeringstijd nog nader bepaald worden.

Van Dorpzicht verkoopt de provincie 26 hectare grond, die wel onderdeel blijven van het gebied en waarbij de nieuwe eigenaar natuurdoelen moet halen. Van diverse kanten is belangstelling getoond.