Denise Betsema, hier tijdens de Ronde van Den Burg. Zondag werd ze in Sint-Truiden wereldkampioen bij de amateurs en de masters.
Denise Betsema, hier tijdens de Ronde van Den Burg. Zondag werd ze in Sint-Truiden wereldkampioen bij de amateurs en de masters. Foto: Ronde van Den Burg

Eeuwige roem voor Denise Betsema op WK

''Voor de rest van mijn leven mag ik gewoon een regenboog randje om mijn wielertenue dragen. En voor dit jaar ook om mijn borst. Hoe super vet!'' Wielrenster Denise Betsema die zondag in Sint-Truiden wereldkampioen wielrennen werd, is dolblij.

''Ik dacht: wie niet waagt, die niet wint'', schreef de Texelse wielrenster, in bezit van de amateurstatus, zich in voor het WK voor amateurs en masters. Wielrennen heeft eigenlijk niet de prioriteit van Denise, die zich vooral richt op het mountainbiken. ''Om mijn conditie te onderhouden doe ik ook aan wielrennen en pak ook wielerwedstrijden mee. Bij dit kampioenschap was het allemaal professioneel geregeld. Het is een grote wedstrijd en bij dit kampioenschap stond veel op het spel.'' Vooral de eeuwige roem. ''Als je dit wint, dan mag je altijd het regenboograndje op het wielertenue dragen. Daar willen mensen wel hun best voor doen.''

"Wie niet waagt...''

In de zes kilometer lange omloop in de omgeving van Sint-Truiden zaten de nodige klimmetjes. ''Geen bergen, wel flinke heuvels.'' Vanaf de start van de circa 45 km lange wedstrijd, verliep de koers wat nerveus. ''De renners kwamen overal vandaan. Uit Frankrijk, België, uit Finland, uit de hele wereld. Maar niemand die elkaar kende. Iedereen was naar elkaar aan het kijken. Wie doet wat? Dat bleef de hele wedstrijd zo. Er waren verschillende ontspanningen, die dan weer werden teruggehaald. Ik dacht: als ik iets wil, dan moet ik het alleen doen, niet in een groepje. Met nog twee rondes te gaan viel een renster aan bij de meest pittige klim na start/finish. Ik kon gelijk meekomen en halverwege de beklimming kon ik haar passeren. Ik zag dat we een voorsprong hadden op het peloton en trok door tot bovenop de heuvel. De renster achter mij hield mijn wiel niet en bovenop de heuvel zag ik dat zij had gelost. Ik ben zo hard mogelijk gaan rijden en heb die ronde pas weer op de eerst volgende heuvel achter mij gekeken. Er was niemand te bekennen! Mijn benen liepen aardig vol, met alle klimmetjes en weinig herstelpunten. Maar de aanmoediging was perfect en met nog één ronde te gaan was er nog steeds niemand achter mij te zien. Waarschijnlijk waren de dames nog net zo naar elkaar aan het kijken als tijdens de rest van de wedstrijd.'' Met 1 minuut en 15 seconden voorsprong kwam ze over de finish.

''De ceremonie was heel snel na de finish. Samen met de kindjes liep ik rustig die kant op om te kijken hoe laat de prijsuitreiking zou plaatsvinden. Daar aangekomen werd ik gelijk omgeroepen, de uitreiking was net begonnen! Samen met de kindjes klom ik op de hoogste trede en namen wij de prijzen in ontvangst. Ik kreeg de regenboogtrui aan en het Wilhelmus werd gespeeld. Wat een toffe ervaring en mooie solo overwinning was dit!'' Een mooie bekroning van een succesvol seizoen. Zo werd ze in juni op de mountainbike tweede tijdens de Benelux Cup in Landgraaf. ''Het gaat echt goed, mede dankzij mijn coach Rob van Beurden. Hij maakt mijn trainingsschema's en biedt een heel fijne ondersteuning. Ik heb ook veel steun van mijn ouders en vele anderen.'' Het seizoen is nog niet voorbij. Volgende week start ze in de Ronde van Beverwijk en over twee weken op de Beneluxcup in Zoetermeer, een mountainbikewedstrijd. ''Daardoor moet ik helaas de Ronde van Oudeschild laten schieten.'' Komend najaar is ze present op de Rabotop, het mtb-circuit door Noord-Holland.