Nieuw sportinvesteringsfonds en bijdrage aan Dorian Foundation

Een nieuw sportinvesteringsfonds waarin de gemeente jaarlijks €30.000,- steekt. En een jaarlijkse bijdrage van €20.000 aan de Dorian Foundation. Dat voorstel doet het college van b en w aan de raad.

Deze nieuwe regeling komt in de plaats van de zogeheten ''post incidentele subsidies sport''. Het jaarbudget van €49.279,- wordt afgerond naar €50.000,-. Het sportinvesteringsfonds heeft als doel zowel vernieuwende sportactiviteiten als het (groot) onderhoud van sportaccommodaties die in eigendom zijn van verenigingen financieel te ondersteunen. Er zijn sportverenigingen op Texel die (in het verleden) zelfstandig een voor de sport behorende accommodatie hebben opgericht. Het blijkt dat verenigingsbudget vaak onvoldoende is om het (groot) onderhoud aan de accommodaties uit te voeren. De accommodaties zijn echter een essentieel onderdeel van de sport en dreigen door onvoldoende onderhoud mogelijk te verdwijnen. De verenigingen die het betreft organiseren jaarlijks sportevenementen waar sporters uit heel het land aan deelnemen. Door deze evenementen wordt Texel als sporteiland op de kaart gezet. Hiermee geeft het college uitvoering aan de opdracht in het samenwerkingsakkoord van 21 mei 2014. Uitgangspunt is dat verenigingen zelf zorgen voor onderhoud, maar dat voor groot onderhoud of grote nieuwe investeringen een bijdrage uit het sportinvesteringsfonds gevraagd kan worden.

De gemeente Texel draagt tot dusver jaarlijks bij aan de breedtesport, maar gaf geen financiële impuls aan de topsport, terwijl er wel potentiële topsporters op het eiland zijn. Voor aankomende topsporters geldt dat zij niet door NOC/NSF worden gesteund zolang zij niet een bepaalde status (de A-status) hebben bereikt. Via de Dorian Foundation kunnen deze sporters toch financieel ondersteund worden. Deze Foundation heeft tot doel steun en middelen te verlenen aan talentvolle Texelse sporters wiens ontwikkeling als sporter wordt beperkt door de regio waarin zij woonachtig zijn.

De bijdrage van jaarlijks €20.000,- tot 2020 past binnen het gemeentelijk doel om Texel op de kaart te zetten als sporteiland. Voorwaarde is dat de Dorian Foundation aantoont dat minimaal twee andere partijen bijdragen en de financiële middelen alleen aangewend worden ter ondersteuning van talentvolle Texelse sporters in de opbouwfase van hun carrière. Zodra de sporters de A-status bereikt hebben, komt de financiële ondersteuning te vervallen. Voorwaarde is ook dat de topsporters een sportclinic verzorgen voor de Texelse jeugd. Als het geld in 2020 niet is uitgegeven, komt het ten gunste van het sportinvesteringsfonds.