Hanneke Peetoom, één van de exposanten op de nieuwe expositie in De Peperhof in Oosterend.
Hanneke Peetoom, één van de exposanten op de nieuwe expositie in De Peperhof in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Texel inspiratiebron in Peperhof

Het eiland is voor menig schilder een inspiratiebron. Zichtbaar op de nieuwe expositie in De Peperhof in Oosterend. In het werk van liefst tien kunstenaars zien we veel Texel terug. Zoals in de schilderijen van Hanneke Peetoom.

''Ik ben een bofkont'', vertelt ze met glimmende oogjes. 78 is ze en ze schildert nog als een jonge meid, heeft zelfs sinds anderhalf jaar weer ''verkering''. ''Ach, ik heb een positieve instelling. In het schilderen kan ik mezelf helemaal kwijt, dan ga ik er helemaal in op.'' Schilderen is voor deze oud-Texelse, sinds 2008 woonachtig in Anna Paulowna, een jeugdwens. ''Ik tekende al op de HBS. Daar vonden ze dat ik naar de kunstacademie moest, maar daar mocht ik niet naar toe. Dat was van dat rare volk...'' Ze werd medisch secretaresse in Alkmaar. Haar leven veranderde toen ze in het ziekenhuis in 1990 Texelaar Jan Smit leerde kennis, een paar weken geleden overleden. Tijdens de vakantieperiode gaf iemand een schildercursus. ''Ik stond er verlekkerd naar te kijken. 'Wil je meedoen?', vroeg de lerares. Ik was niet meer te stoppen. Ik leerde het mezelf en van anderen. En ik heb het ook mensen geleerd. Ik heb wel 85 Texelaars op cursus gehad en in Anna Paulowna geef ik ook workshops. Ze opende in de Kogerstraat Galerie Zeewinde en bleef schilderen. Veel Texels. ''Ik maak hier foto's en schetsen, die ik thuis uitwerk. In de winter schilder ik elke maand één dag met Cecile de Boer, Duwie Bakker en Thea van Heerwaarden. Heel waardevol, zo'n vriendschap.'' Van haar hand vooral landschappen, gemaakt van olieverf en een paar opvallende schilderijen van berenklauwen. Ook in het werk van andere schilders valt veel Texels landschap te herkennen.

De andere exposanten in De Peperhof zijn: Fokke van Dijk (schilderijen), Ruud van de Wees (beeldhouwwerk), Jeanette Rentenaar (schilderijen), Noor en Siem Hemelrijk (schilderijen en etsen), Marines van de Put (schilderijen en etsen), Door Dogger (schilderijen), Corien Kuipt-Groenendijk (schilderijen), Annemiek Rozenberg (keramiek) en Marja Dros (Schilderijen). De Peperhof is dagelijks geopend van 13.30 tot 16.00 uur, behalve op zondag en maandag. Tijdens de zomermarkt op zaterdag vanaf 10.00 uur. Deze vierde expositie is te zien tot en met 27 augustus.