Zowel hotel Havenzicht (l) als 't Pakhuus (r) krijgen meer slaapplaatsen.
Zowel hotel Havenzicht (l) als 't Pakhuus (r) krijgen meer slaapplaatsen. Foto: Job Schepers

Meer slaapplaatsen hotels Oudeschild

Slaapplaatsentombola in Oudeschild. Het reparatieplan dat na het reces wordt voorgelegd aan de gemeenteraad heeft grote impact voor het hotel van 't Pakhuus, Hotel Havenzicht, het Havenhotel en De Zeven Provinciën (Ruyterstraat).

De gemeenteraad beslist na het reces of 't Pakhuus in Oudeschild in het nieuwe bestemmingsplan vijftien slaapplaatsen krijgt. De vastlegging van dit aantal bedden is onderdeel van een zogenoemd reparatieplan. Toen de gemeenteraad in februari vorig jaar akkoord ging met het bestemmingsplan, werd besloten dat Havenhotel, Havenzicht, 't Pakhuus en De 7 Provinciën een jaar de tijd kregen om met een goede onderbouwing aan te geven hoeveel extra toeristische slaapplaatsen ze dachten nodig te hebben. Dit in verband met de mogelijke aanwezige benadeling van de mogelijkheden in het geldende bestemmingsplan Oudeschild (2015) ten opzichte van het vorige bestemmingsplan (Oudeschild Haven), zo stelt het college. Wethouder Kingma legt de beweegredenen van het college uit: "Het ingediende plan voor Haven 8 ('t Pakhuus) gaat uit van het omzetten van drie hotelkamers naar drie recreatieappartementen. Normaal gaan we bij hotelkamers uit van twee bedden en bij appartementen van vijf bedden. In dit geval is sprake van een enigszins bijzondere situatie, omdat het hier om grote hotelkamers gaat met meer bedden dan normaal. Daarom is de omzetting naar appartementen logisch. Dit heeft ook verder geen gevolgen voor het monumentale pand en past binnen de bestemming."


Voor Hotel Havenzicht stelt het college een uitbreiding voor van maar liefst veertien slaapplaatsen. Op dit moment zijn er vier recreatieve slaapplaatsen op het perceel opgenomen in het bestemmingsplan Oudeschild 2015. Het ingediende plan voor Havenzicht gaat uit van een hotel met negen kamers. Deze hotelkamers worden binnen de bestaande bebouwing gerealiseerd. Het plan voldoet aan de regels van het Bouwbesluit. Het aantal recreatieve slaapplaatsen is voor een hotel met negen kamers volgens de normtelling achttien. Dit aantal wordt in het ontwerp bestemmingsplan Reparatieplan Oudeschild opgenomen.

Het Havenhotel Texel krijgt in de nieuwe plannen 26 slaapplaatsen, een tegenvaller voor de eigenaren. Het ingediende plan voor het Havenhotel ging uit van een hotel met twintig kamers. Het ontwerp past binnen de bouwregels van het bestemmingsplan die gelden voor de bestemming Recreatie – Verblijfsrecreatieve gebouwen. Het plan voldoet niet aan de regels van het Bouwbesluit. Op grond daarvan zijn er geen drie bouwlagen met hotelkamers mogelijk. Voor het plan betekent dit dat zeven hotelkamers niet gerealiseerd kunnen worden en het maximum hierdoor dertien kamers is.

Eenzelfde situatie geldt voor Herberg De Zeven Provinciën aan de Ruyterstraat dat 32 slaapplaatsen krijgt toegewezen. Ook hier is een derde bouwlaag volgens het bouwbesluit niet mogelijk. Op deze extra bouwlaag waren tien hotelkamers gepland. Er blijven dan zestien hotelkamers over met volgens de normtelling 32 slaapplaatsen. Dit is een toename van twee slaapplaatsen ten opzichte van de oude situatie.