Nieteke Roeper vertelt over de kruiden die op tafel liggen.
Nieteke Roeper vertelt over de kruiden die op tafel liggen. Foto: Oudheidkamer

Kruidenworkshop Oudheidkamer groot succes

Een klaptafel vol verschillende soorten kruiden, een heerlijke geur en vijftien mensen rond de tafel. Geen alledaags tafereel voor de Oudheidkamer. Nieteke Roeper en Gerda Bloem organiseerden er een kruidenworkshop op 28 juli en 2 augustus. Beide avonden waren een groot succes.

Roeper en Bloem onderhouden en verzorgen al jaren de kruidentuin van de Oudheidkamer. Met veel liefde en vakkennis houden ze de uitdijende soorten in bedwang en geven ze de veeleisende soorten waar ze behoefte aan hebben. Beide dames hebben niet alleen veel kennis van plantensoorten, ze hebben zich ook verdiept in de werking en toepassing van kruiden, zowel medicinaal als in de keuken. In de workshops delen ze deze kennis.

De dames hadden zich behoorlijk uitgesloofd voor de workshops. Gedurende de avond werden de deelnemers getrakteerd op onder andere zelfgebakken lavendelkoekjes, verschillende soorten kruidenthee, mierikswortelspread, eigengemaakte pesto en vlierbloesemlimonade. In de tuin vertelden ze over de aanwezige kruiden en in het museum gingen de deelnemers zelf aan de slag.

Lopend rond de tafel vol geurige kruiden zoals lavendel, tijm, salie en kamille, maakten de deelnemers een 'tussiemussie'; een boeketje kruiden dat in vroeger tijden in de hand werd gehouden tegen de nare geuren van ongewassen medemensen en besmettelijke ziektes. Ook bereidden ze een kalmerende huidolie en een anti-jeuk-zalfje. Al met al was het een geslaagde en leerzame avond.