Jaco Spek en kees Groenewoud in de Stokerij.
Jaco Spek en kees Groenewoud in de Stokerij. Foto: Job Schepers

"Drank stoken uit zeewier zou top zijn"

Wat begon met een idee op een zeiltocht is in minder dan een jaar uitgegroeid tot een topper op de lokale Texelse markt. De Texelse gin en de Texelse wodka van Stokerij Texel aan de Postweg is een succes. "We willen naar een productie van achtduizend flessen per jaar", vertelt Jaco Spek die het bedrijf oprichtte met Kees Groenewoud.

"We wilden wat gaan doen met de aardappels die niet verkocht worden en waar anders veevoer van gemaakt wordt. We hebben een uitvoerige literatuurstudie gedaan. Het stoken van alcohol met aardappels was vroeger niet ongebruikelijk. Bijna iedere boerderij had wel een kleine stokerij bij huis. Dat is in de vergetelheid geraakt en eigenlijk gebeurt het nu alleen nog in Rusland. En nu dus ook op Texel", vertelt Kees. Ze gingen met het idee naar Arnold Langeveld en ook hij was direct enthousiast. "Dat was prachtig om te zien, Een dag later waren we zo ongeveer aan het bouwen. De samenwerking is geweldig. De aardappels van Arnold en onze stokerij. Maar ook Hotel Texel speelt een belangrijke rol in die samenwerking. Zo hebben wij bijvoorbeeld samen een gin-proeverij en krijgen de deelnemers een kijkje achter de schermen bij de stokerij", vertelt Jaco.

Texelse smaak

De gin krijgt zijn eigen smaak onder meer door duindoorn en vlierbloesem. "Wij hebben voor de gin lang geëxperimenteerd met allerlei recepten en met hulp van onze certificaathouders en de medewerkers van Hotel Texel hebben we nu iets unieks in de fles. Laatst waren we op het nationaal jeneverfestival, waar de mensen van Sonnema ons complimenteerden met de gin. We wilden hoe dan ook een hoogwaardig product neerzetten en dat is volgens ons gelukt. Het publiek, de horeca en de slijterijen zijn onverdeeld enthousiast", stelt Kees, "en dat maakt ons enorm trots." De wodka is zoals je van wodka verwacht een pittig drankje, maar de eilandwodka bevat een vleugje Texelse cranberry en dat maakt hem nou net bijzonder en wat zachter. Maar niet alleen aan de smaak is gedacht, ook de verpakking straalt kwaliteit uit. De zwarte flessen zijn voorzien van Texelse taferelen in het wit. "Het is een echt Texels product. Van mij mag dat nog wel meer gebeuren op het eiland. Je hebt natuurlijk het Texelse bier en het Texels lamsvlees, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De agrariërs kunnen bijvoorbeeld Texel koppelen aan hun product. Texelaars zijn een ondernemend volkje, dus ik heb daar vertrouwen in", vertelt Jaco.

Breedte

Het opstartjaar van Stokerij Texel is een succes, maar het betekent niet dat Jaco en Kees achterover gaan leunen. "We willen ons in de breedte ontwikkelen. Misschien een Texelse moonshine. De insteek blijft in ieder geval dat we hoogwaardige kwaliteitsdrank willen stoken van restproducten. Niet alleen met aardappels, maar wie weet wel met wortel of suikerbiet. Drank stoken uit zeewier zou helemaal top zijn natuurlijk", licht Kees toe. "Je moet ook kijken wat de trend doet. Gin is nou helemaal in. Het is prachtig om te zien hoe goed het gaat. Sommige horecaondernemers begonnen met één flesje, maar bellen nu steeds om bij te bestellen en ook bij de slijters loopt het als een dolle. Dat is natuurlijk prachtig om te zien", vertelt Jaco enthousiast. In de stokerij staan de nieuwe flessen gin en wodka klaar om geleverd te worden. Het volledige interview is later deze week te lezen op www.top-texel.nl.