Grote diversiteit aan gerechten en uitspanningen op het Beach Food Festival. Bij Anneke's Kitchen kon men kennis maken met de Aziatische keuken.
Grote diversiteit aan gerechten en uitspanningen op het Beach Food Festival. Bij Anneke's Kitchen kon men kennis maken met de Aziatische keuken. Foto: Gerard Timmerman

Culinaire diversiteit aan de kust

Over evenementen, de grootte, impact en het aantal lopen de meningen uiteen. Maar over het eerste Beach Food Festival vrijdag en zaterdag op en nabij het Waddenstrandje bij de Waddenhaven waren vooral enthousiaste geluiden te horen.

Voor deze gelegenheid hadden Texelse chefkoks hun toko's verplaatst naar de rand van het eiland. Een bonte karavaan van circa vijftien mobiele keukens was neergestreken op en langs het strandje bij Oudeschild. Even bijzondere als kleurrijke ''foodcaravans'', speciaal voor deze gelegenheid gemaakt en andere beschikten al over een eethuis op wielen. Van een omgebouwde luxe airstream caravan tot een eenvoudig strandhuisje op wielen. Koks hadden zich uitgesloofd er iets bijzonders en toepasselijks van te maken. Het bood een vrolijke aanblik, boven het terrein vermengden zich de uiteenlopende geuren die uit de verschillende keukens opstegen.

Gezelligheid

Het was soms dringen geblazen rond de rijdende keukens tijdens het eerste Texelse Beach Food Festival. Het evenement viel goed in de smaak, ook bij de weergoden, vooral zaterdag was het bijzonder aangenaam op het strandje en het grasveld nabij de haven. Maar ook vrijdag heerste er volop gezelligheid en was het er goed toeven. Tegen het decor van plezierjachten en een kalme Waddenzee werd volop genoten van een natje en een droogje. De Texelse chefs en hun medewerkers hadden er werk van gemaakt. Vanuit de rijdende keukens werd een grote variatie aan gerechten gereserveerd. Op het strandje de uitspanning van 't Pakhuus. Hier werden op de ''Green Egg'' ter plekke Waddenkokkels en gamba's bereid, geserveerd op een bedje van sjalotjes, knofloop, paprika en andere ingrediënten. Gepresenteerd op een fraaie schelp, waardoor het allemaal lux oogde.

Ook de De Pelikaan was met groot materieel uitgerukt en serveerde vanuit de Airstreem-keuken onder meer een ''Beachplateau'' van bokkenpootje van gerookte zalm en bonbon van Texels weiderund. Verderop in de stand van Texel Catering schotelde John Koopman van Texel Catering croissant met roomsaus en aardbeien. Bij De Oude Vismarkt kon men terecht voor sushi, palingkroketjes en haring. De Texelse Soepketel Bietssoep bereidde een topping van crème fraîche, gekonfijte sinaasappelschil en een chipje van Chioggiabiet en uit de foodtruck van De Kroontjes kwamen hotdogs en TXL Paella. Anneke's Kitchen was present met hapjes met een ''Aziatische twist'', zoals krab volgens recept uit Singapore. Internationale gerechten dus, maar ook van lokale herkomst, zoals het Texelse rund dat Paal 15 serveerde. Het is slechts een greep uit het grote aanbod en de diversiteit aan gerechten, kleinere hapjes, maar groter, zoals de hamburgers. Gerechten van vlees, vis, paella, wraps, oesters en andersoortig eten. Voor elk wat wils, al kwam een vegetariër naar eigen zeggen wat minder aan haar trekken.

Veelzijdigheid

Bezoekers ging de kraampjes af en streken hier en daar neer om een drankje of hapje te verorberen. Anderen namen het ervan op het strand of het grasveld. Het was zoals dat heet ''loperig''. Vrijdag kwamen er volgens initiatiefnemer en organisator Valerie Jongeneel al een paar duizend bezoekers trok en zaterdag bleef het verspreid over de dag en avond steeds gezellig druk. Het totaal werd geschat op 5000, genoeg reden voor een vervolg. Veel Texelaars namen een kijkje en lieten zich de gerechten en de drankjes goed smaken, zoals ook toeristen het eetfestijn wisten te vinden. Onder hen ook veel pleziervaarders, die niet ver hoefden om kennis te maken met de culinaire veelzijdigheid op het eiland. Over de kwaliteit van de spijzen was men over het algemeen goed te spreken, positieve geluiden over de originaliteit, uiteenlopende mening over de omvang van de porties en de (uiteenlopende) prijzen. Soms kritisch, maar zelden negatief. De combinatie van eten, drinken, muziek, het fraaie weer en de bijzondere omgeving zorgde voor een bijzondere en ontspannen sfeer. Waar de één een praatje aanknoopte streek de ander neer in één van de bijzondere stoelen.