Dorian van Rijsselberghe, klaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Dorian van Rijsselberghe, klaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Uur van de waarheid breekt aan voor Dorian

Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Texel leeft mee met Dorian van Rijsselberghe, die in de Baai van Guanabara druk bezig is met de laatste voorbereidingen. Voor de Texelaar staat één ding voorop: prolongatie van de Olympische titel die hij in 2012 in het Engelse Weymouth in de wacht sleepte.

In tegenstelling tot de vorige Spelen kende Van Rijsselberghe de afgelopen vier jaar een voorbereidingstraject met sportieve hobbels en memorabele momenten in zijn privéleven. De prestaties liegen er intussen niet om. Begin dit jaar werd hij tweede op de wereldkampioenschappen in Eilat, hij won in februari de wereldbekerwedstrijden in Miami en in december 2015 won hij de Copa Brasil in Brazilië. Afgelopen mei pakte Van Rijsselberghe het goud op de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, dus het vormbehoud is er in aanloop naar de aanstaande Spelen.

Die aanloop begon moeizaam, omdat het er in 2012 naar uitzag dat het surfen in 2016 geen Olympische sport meer zou zijn. Van Rijsselberghe was al overgestapt op het kitesurfen, totdat de ISAF (internationale zeilfederatie) in november 2012 bekendmaakte dat het surfen toch op het Olympisch programma bleef. Van Rijsselberghe stapte weer over naar het windsurfen en werd in maart 2013 tweede op het wereldkampioenschap in Brazilië. Een dag met tegenvallende resultaten kostte hem het goud.

Het jaar 2014 was er een met wisselende resultaten. In augustus won Van Rijsselberghe goud op het Olympisch test-event in Rio, een maand later werd hij teleurstellend zevende op het wereldkampioenschap windsurfen in het Spaanse Santander. De Texelaar zei gefrustreerd dat hij "de hele week als een zak patat" had gevaren. Hij was niet scherp. Privé kende hij wel geluk: in september 2014 trouwde hij met zijn geliefde Sasha Plavsic met wie hij in Los Angeles woont. De ceremonie werd gevierd bij Paal 17. Elke Texelaar was uitgenodigd, op één voorwaarde. Gasten moesten eerst het strand op om wat afval op te ruimen. Typerend voor Van Rijsselberghe die zich de afgelopen jaren ook hard maakte voor een structurele oplossing voor de ernstige vervuiling in de Baai van Guanabara.

Het jaar 2015 was het jaar waarin dochter Ana Lise werd geboren, maar ook het jaar waarin Van Rijsselberghe even moest stoppen met windsurfen nadat hij in maart bij een fietstraining in Nieuw-Zeeland zijn pols had gebroken. Samen met trainingspartner Kiran Badloe en trainer Aaron McIntosh (zijn rots in de branding) zat Van Rijsselberghe op de fiets om de eigen duurvermogens te verbeteren. In juni 2015 was hij er weer met een tweede plaats op de Europese kampioenschappen in Palermo. Dat werd afgewisseld met een teleurstellende zevende plaats op het Olympisch test-event dat in augustus 2015 in Rio werd gehouden. In oktober dat jaar revancheerde Van Rijsselberghe zich met brons op de wereldkampioenschappen in Oman. Daar stond hij aanvankelijk zevende. De Texelaar had zich echter een podiumplaats als doel gesteld en die wist hij in de afsluitende medalrace te pakken. Na het brons volgde het goud in de Copa Brasil en vervolgens bleef Van Rijsselberghe zijn punten pakken. Maar hij heeft straks in Rio meer concurrentie te duchten dan vier jaar geleden toen het vooral tussen hem en de Engelsman Nick Dempsey ging.

Van Rijsselberghe was de afgelopen vier jaar ook regelmatig op het eiland. Zo deed hij in juni 2013 samen met Gunnar Larsen mee aan de Ronde om Texel (hij werd de snelste Texelaar) en in juni 2015 werd hij tweede op het open NK marathon windsurfen dat tegelijk met de Ronde werd gehouden.