Rechter komt op locatie in geschil tussen Bij Jef en de buurman

Alsof het de Rijdende Rechter betrof, reisde mr. Giesolf donderdag naar Texel af om uitspraak te doen in een geschil over een stukje grond tussen Hotel-restaurant Bij Jef en buurman Henk Wessels.

Aangespannen door Wessels, die claimt dat een stukje grond waarvan de muur is gesloopt tot zijn eigendom behoort. Het stukje ligt kadastraal weliswaar op het erf van Bij Jef, maar door verjaring zou het aan hem toebehoren. De rechter nam ter plekke een kijkje en hield daar ook de zitting. Hij had volgens Maurice Frantzen, raadsman van Bij Jef, veel kritische vragen aan Wessels en diens raadsman mr. Wagener. ''Hij informeerde met name naar het spoedeisend belang. Dat is er niet.'' De rechter liet duidelijk blijken dat een kort geding hier niet op zijn plaats was. Uit metingen door de gemeente zou verder zijn gebleken dat de Wessels vijf millimeter grond meer claimde dan waarop hij recht had. De rechter kwam tot het advies om samen tot een oplossing te komen, ook omdat de rechtsbijstand waar Wessels gebruik van maakt waarschijnlijk niet onuitputtelijk zal blijven procederen. Frantzen: ''Oplossingen, dat is precies waar wij al herhaaldelijke op aansturen bij Wessels. Laten we focussen op het zoeken naar oplossingen.'' Afgesproken is dat partijen er via snelle mediation uit proberen te komen.'' Wessels heeft in deze kwestie al eerder de rechter in de arm genomen, maar kreeg daarbij nul op het rekest.

Volgens Frantzen loopt de doorgang van de nieuwbouw van Bij Jef door deze procedure geen verdere vertraging op. ''De rechter heeft gezegd dat er gewoon mag worden doorgebouwd.''