Schaalmodel van de maquette van Texel, op de Durper Waterspeelplaats.
Schaalmodel van de maquette van Texel, op de Durper Waterspeelplaats. Foto: Stichting Waterrijke Perspectieven

Maquette van Texel als blikvanger op Durper Waterspeelplaats

Expotise uit Den Burg begint in september met de aanleg van de Waterspeelplaats op het nieuwe waterplein aan de Kikkertsraat in De Cocksdorp.

Afgelopen week tekenden voorzitter Wil Homan en bestuurslid Erwin van der Linde van Stichting Waterrijke Perspectieven het contract met Marc Roeper van Expotise. Inmiddels zijn in de Molenlaan en de Kikkertstraat van de parkeerplaats naar de dijk vitrines geplaatst met wetenswaardigheden over de Noordkop van het eiland. Op het nieuwe plein halverwege de Kikkertstraat wordt vanaf 1 september een nieuwe inrichting rondom het thema water gecreëerd. In oktober moet het klaar zijn. Vanaf de rand van het plein heb je uitzicht over het grasland met daarachter de Roggesloot. Dit plein vormt het hart van De Cocksdorp en heeft een sterk sociale functie. Het krijgt een multifunctioneel karakter. Geïnspireerd door onder meer de creatieve ideeën van de basisschoolleerlingen zijn de plannen voor het water-speelelement op het plein in de Kikkertstraat uitgewerkt en er is gekozen voor vorm en thema ''Texel'', met een speels en educatief karakter. Er is op het plein tevens ruimte voor evenementen en markten. Een deel van het plein wordt ingericht om het inpolderen van Texel te laten zien. Door middel van handkracht kunnen de bezoekers (gezamenlijk of alleen) water oppompen dat een vijver doet vollopen. In de vijver ligt een maquette van het eiland Texel, compleet met hoogteverschillen. De polders en dijken worden zichtbaar zodra het water uit de vijver wordt weggepompt. De zeven dorpen worden door spuiters weergegeven.

De doelstelling van de Stichting is speelbaarheid en interactiviteit. De relatie met Texel komt duidelijk naar voren. Verder komt er een informatiebord over de waterhuizing op Texel. Met het tonen van een maquette van de waterspeelplaats is er op 12 juli jl. een presentatie aan het dorp gegeven. De aanwezigen waren bijzonder enthousiast over het plan. Half oktober zal de waterspeelplaats worden geopend. Het project is mogelijk gemaakt door gemeente Texel voor de steun en aanleg van het plein en door diverse fondsen zoals het Waddenfonds, Samen één, STIFT, Gollards Stichting, Texelfonds. Rabo innovatiefonds en het Hoogheemraadschap.

De waterspeelplaats is bedoeld om het dorp aantrekkelijker te te maken. Ander project de aanleg van acht straatvitrines in de Kikkertstraat. De laatste fase in het proces is de realisatie van een werelderfgoeduitkijkpunt bij het 'haventje van Sil'.