Het maaien is een precisieklus.
Het maaien is een precisieklus. Foto: Job Schepers

Oude tijden herleven aan Stuifweg bij maaiwedstrijd met oldtimers

Op het land van Henk Witte aan de Stuifweg in polder Het Noorden zijn de Texelse kampioenschappen grasmaaien gehouden. Er werd gemaaid met historisch materiaal, waarvan de oudste trekkers afstammen uit de jaren '40.

De kritische jury lette op een flink aantal vaardigheden. De hoogte, de rechtheid van de lijnen en het eindresultaat, waren slechts een aantal van de criteria. Door verschil in soorten gewas, was de ene strook moeilijker te maaien dan de andere. De jury hield rekening met deze verschillende condities. Het maaien met oude tractoren en de messenbalk is een heel andere discipline dan de (dubbele) messenbalk waarmee het gras in een ver verleden werd gemaaid. Het stelt eisen aan de vaardigheid en stuurmanskunst van de chauffeurs, de vochtigheid en taaiheid van het gras is van invloed op het resultaat en het afstellen van de machine geeft de nodige uitdaging.

De twaalf deelnemers waren dan ook tussendoor voortdurend aan het bijstellen. Ook de messen werden nog geolied. Gedurende het evenement werd het steeds drukker. Bij de koffietent werden de laatste 'boerennieuwtjes' uitgewisseld. Ook werden de prestaties van de deelnemers alvast doorgenomen. "Ik had niet verwacht dat die oude machientjes door dat hoge gras zouden komen, het valt me niets tegen", stelt één van de toeschouwers. Een ander merkt op dat het gras ook erg droog is. Droog of niet, de agrariërs lieten zien over vakmanschap te beschikken. "Ik zat daar net te breed. Zonde, maar ik heb het er wel strak af." Tevreden kijkt één van de maaiers naar het net gemaaide stuk. In het midden is een stuk gras blijven staan, maar dit is bij wel meer deelnemers het geval. Zijn gemaaide strook is in ieder geval kaarsrecht. De jury nam uitvoerig de tijd om de verrichtingen te beoordelen, daarbij werd druk onderling gediscussieerd. Aan het einde van de dag werd een nauwkeurige balans opgemaakt. Het waren uiteindelijk de overkanters die er met de prijzen vandoor gingen.

Uitslagen maaien:

1, Co Looijesteijn

2. André Veldman

3. Menno de Graaf

Beste Texelaars:

1. Jos Witte

2. Paul Wuis

3. Frits Witte