De Marinierskapel geeft op 7 september een concert op Texel.
De Marinierskapel geeft op 7 september een concert op Texel. Foto: KTF

Muzikale mariniers

De Marinierskapel geeft op woensdag 7 september een concert op de Groeneplaats. Het concert begint om 13.00 uur. De Marinierskapel komt op uitnodiging van het Koninklijk Texels Fanfarecorps, ter viering van het 125-jarig jubileum.

Al sinds de tijd van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter speelt muziek een rol binnen de marine. Tamboers en blazers speelden signalen om het dagritme aan te geven, orders en bevelen werden tijdens gevechten geblazen of nieuw scheepsvolk werd geronseld onder aanstekelijke muziek. Daarnaast zorgden muzikanten in tijden van rust of gedurende lange reizen voor enig vertier aan boord. Het vrije zeemansleven werd in de loop der tijd ingewisseld voor een orkest aan vaste wal.

Na de bevrijding in 1945 kreeg Nederlands oudste krijgsmachtdeel een nieuwe kapel die onderdeel werd van het Korps Mariniers in Rotterdam: de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Met als belangrijkste taak om als muzikale ambassadeur de Koninklijke Marine, het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht te vertegenwoordigen. Vaak samen met de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers wordt in binnen- en buitenland het militaire ceremonieel begeleid. Voorbeelden hiervan zijn de erewachten bij ontvangst van staatshoofden of ambassadeurs, herdenkingen en beëdigingen. Eervolle hoogtepunten waren onder meer de plechtigheden ter gelegenheid van de staatsbegrafenissen in Delft, de troonswisselingen en de Nationale Herdenking op de Dam. Op Prinsjesdag is dit het militaire orkest wat het Wilhelmus speelt als de Gouden Koets bij de Ridderzaal op het Binnenhof arriveert.

Achtereenvolgende chef- en gastdirigenten zorgen met oog voor traditie voor vernieuwing en dagelijks wordt in de repetitieruimte in Rotterdam gewerkt aan het hoge basisniveau. De 53 professioneel opgeleide musici schakelen van een klassiek getint programma moeiteloos over naar een muzikale show met een diversiteit aan stijlen en met virtuoze solisten uit eigen gelederen. Van militaire marsformatie, intiem begeleidingsensemble, uitgebreide bigband, klassiek harmonieorkest of een spetterende coverband; geen muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire.

De Marinierskapel was onder meer te horen op Sail Amsterdam, het Bevrijdingsconcert op de Amstel, de Wereldhavendagen in Rotterdam, Veteranendagen of zelfs een carnavalsconcert in Arnhem. Vele bezoekers hebben genoten van de verrassende combinatie van een veelzijdige band met bekende (pop)artiesten als bijvoorbeeld Jeroen van der Boom, Di-Rect, Anita Meyer, Ellen ten Damme, Pia Douwes, Eric Vloeimans en Frank Groothof. Van een traditionele ceremonie in de Tower of London en succesvolle optredens in New York, Berlijn, Oslo en Moskou, naar een modern vormgegeven hommage aan 350 jaar Korps Mariniers tijdens de Nationale Taptoe. Als een ware "specialist in veelzijdigheid" is de Marinierskapel al ruim 70 jaar het trotse muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine, Qua Patet Orbis – Zo wijd de wereld strekt!

Per 1 juni 2013 is de artistieke leiding in handen van Majoor der Marinierskapel Peter Kleine Schaars.