Jeroen Huizinga tijdens de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk.
Jeroen Huizinga tijdens de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk. Foto: Eigen foto

Fietsen om eigen grens te verleggen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek is gewoon thuis. We hebben een heerlijk huis en het is na een dag vol drukte op school heerlijk thuiskomen. Daar kan geen andere plek tegenop.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Nuchter, prettig en betrokken.

Alles in een half uur fietsen bij de hand

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik vind het fantastisch om de verwondering van onze kinderen, Tim (6) en Floor (4), te zien als ze een mooie bloem of een beestje ontdekken als we er samen op uit zijn. Ze kunnen hier echt van genieten en daar geniet ik dan weer van. Verder kom ik met de Waanzin elk jaar op plekjes waar je anders niet kan of mag komen. Ieder jaar weten ze weer een plekje te vinden wat je niet kent of mag je weer ergens te water waar je nog nooit hebt gezwommen. Door de Waanzin leer je je eiland nog beter kennen en kijk je ook anders naar bepaalde plekken, dat is mooi!

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ieder dorp is anders, dat merk je ook aan de kinderen die er vandaan komen en je in de klas hebt. Nu we al jaren in Den Burg wonen mis ik wel eens het dorpse uit Oosterend. Ik vond dat als kind prachtig. Verder vind ik het fantastisch dat de wielerrondes weer in veel dorpen te vinden zijn. Ik ga met veel plezier kijken als onze zoon Tim mee rijdt bij de jongste jeugd. Het is erg leuk om te zien dat ook de rondes in alle dorpen anders worden georganiseerd. Ik hoop vooral dat die verscheidenheid erin blijft en dat de inwoners van alle dorpen trots op hun eigen dorp kunnen zijn.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben gymdocent op de OSG. En het zijn drukke jaren geweest de afgelopen tijd, wisselende directies, wel of geen fusie, mogelijk nieuw onderwijsconcept. We storten ons van de ene wisseling in de andere. Het werk heeft de afgelopen jaren heel veel tijd en energie gevraagd, het waren echt tropenjaren. Een stabiel en rustig jaar dat is waar ik echt naar uitkijk!

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik ben bewust gestopt met activiteiten buiten het werk om voor de kinderen werden geboren, ik wil de tijd die ik heb delen met het gezin, tijd die overblijft is er voor de hobby. Dat is fietsen op de racefiets. Niet in wedstrijdverband, maar om mijn eigen grenzen te verleggen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld de Mont Ventoux drie keer op één dag beklommen en Parijs-Roubaix gereden. Het is volgend jaar 15 jaar geleden dat mijn maatje, Mart Hoven, een nier van zijn vader, Albert, heeft gekregen. Dit was de dag dat Michael Boogerd een mooie bergrit in de Tour de France won. We hebben deze rit bij Albert op het ziekenhuisbed gekeken. Deze rit ga ik volgend jaar maar eens proberen.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja, geboren en getogen in Oosterend. Toen ik na de studie weer terug kwam op Texel zijn we verhuisd naar "de grote stad", Den Burg. Ondertussen wonen we er alweer 13 jaar. Een groot deel van de familie woont op Texel en dat is erg fijn.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik speel al 18 jaar in de Texelse dartcompetitie. Na een omzwerving lang diverse cafe's spelen we nu weer in het café waar het allemaal begonnen is: Het Cafeetje, in Oosterend. Marijn en Vinnie doen dat erg goed, de loop zit er weer in en ik kom er graag een pijltje gooien. Verder kom ik niet veel meer in de kroeg, maar als de vriendengroep compleet is gaan we wel een speciaal biertje halen in de Balcken. En natuurlijk zijn we met het hele gezin regelmatig in Catharinehoeve te vinden voor een pannenkoek met opa en oma!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De rust. Ik vind het heerlijk dat je, ook als Texel vol zit, nog plekken hebt waar je niemand tegenkomt. Soms fiets ik meer dan 100 km in een training en hoef ik onderweg niet één keer te bellen, heerlijk! Als de balans tussen toerisme en rust de andere kant op doorslaat wordt Texel veel minder interessant.

Wat zou er op Texel anders mogen?

We mogen wel eens wat verder vooruit kijken. Ik ben vanuit het werk nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe sporthal. Als je ziet wat er in de afgelopen en komende jaren in het gebied gebeurd is: bouw van de nieuwe OSG, nieuw gemeentehuis, kunstgrasveld, nieuw zwembad, nieuwe sporthal en de scholencampus. Nu zijn het allemaal losse stukjes, maar daar had Texel een prachtig plan van kunnen maken voor het hele gebied. Ik vind het erg belangrijk dat er ruimte komt voor jonge gezinnen om naar Texel te komen. Voldoende (jaarrond) werk, woonruimte, onderwijs van goede kwaliteit. Alle drie belangrijk om Texel in de toekomst aantrekkelijk te houden en een noodzaak om Texel leefbaar te houden.

Goede herinnering aan Texel?

Ik heb een heerlijke jeugd gehad op Texel en hoop dat onze kinderen dat ook zo ervaren. Veel buiten spelen, voetballen en de natuur in om bramen te plukken, dat doen we nu ook met de kinderen en die vinden het prachtig.

Wat is er eeuwig zonde aan Texel?

Voor deze vraag ben ik nog te jong, eeuwig is wel heel lang.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Je hebt alles bij de hand, strand, natuur, dorpen, horeca, noem maar op. En dat allemaal binnen een half uurtje fietsen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan woon ik er zeker nog, wat ik dan doe weet ik niet. Misschien werk ik nog op de OSG, misschien komt er een mooie nieuwe kans langs.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Maaike van Burk, de vriendin van Melroy, mijn schoonbroer. Een aanwinst voor de familie, een leuke meid en een echte verwen tante voor Tim en Floor.