Ambassadeurs Eva Tomic (Sloveniƫ) en Elderenbosch (Nederland), Selma de Groot en Pieter de Vries.
Ambassadeurs Eva Tomic (Sloveniƫ) en Elderenbosch (Nederland), Selma de Groot en Pieter de Vries. Foto: Peter Kempees

Waddenfoto's Pieter de Vries bij Raad van Europa in Straatsburg

Luchtfoto's en Texelse sfeerbeelden van Waddenfotograaf Pieter de Vries zijn op en rond het eiland wijd en zijd bekend. Nu maakt ook de rest van de wereld er kennis mee. Zijn Waddenfoto's zijn te zien in Straatsburg, in het hoofdgebouw van de Raad van Europa.

De expositie van De Vries kreeg maandag een officieel tintje. In het prestigieuze gebouw in Straatsburg werd de vernissage gehouden van deze tentoonstelling. Het project geniet steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en van het Programma ''Naar een Rijke Waddenzee'', een samenwerkingsverband van diverse Nederlandse ministeries, lokale overheden en maatschappelijke organisaties.

De cocktail ter gelegenheid van de vernissage werd aangeboden door de Nederlandse permanente vertegenwoordiger, ambassadeur Onno Elderenbosch. Meer dan morele steun was er ook van ons eiland, in het bijzonder van de VVV, Ecomare en TESO. Het door De Vries meegenomen Texelse bier Skuumkoppe en de oude kaas van Wezenspyk vielen zeer in de smaak.

De vernissage werd goed bezocht, onder meer door leden van het Europees corps diplomatique - van wie velen nooit eerder hadden kennisgemaakt met het eiland Texel of zelfs maar met de Waddenzee - en de plaatselijke Nederlandse gemeenschap. Ambassadeur Elderenbosch besteedde in een korte speech aandacht aan de Waddenzee als natuurgebied en natuurlijke leefomgeving. Ook het belang van het toerisme en de UNESCO-werelderfgoedstatus tipte hij aan. De Vries had verder nog enige plakkaten opgehangen met informatie over de Waddenzee, de opgedoken jurk uit de zeventiende eeuw die te zien was in Kaap Skil en de nieuwe veerboot Texelstroom.

De Raad van Europa - niet te verwarren met de Europese Unie - telt 47 lidstaten, waaronder alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Hij bevordert Europese samenwerking, vooral op de gebieden van democratie en mensenrechten. De Raad werd opgericht in 1948 en is daarmee de oudste algemeen-Europese internationale organisatie. Hij is gevestigd in Straatsburg. Zijn bekendste instelling is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De tentoonstelling in Straatsburg duurt zes weken. De einddatum is 26 augustus. Er worden al voorbereidingen getroffen voor een nieuwe tentoonstelling van De Vries in 2018.