Texelstroom begint in september met varen

De inzet van de Texelstroom is met ruim een maand uitgesteld. De nieuwe veerboot komt volgens TESO medio september in de vaart.

Er was aanvankelijk sprake van dat de Texelstroom vanaf komende maandag als reserveboot zou gaan varen. Gisteren liet TESO weten dat de Schulpengat de komende weken de reserveboot blijft. Volgens directeur Cees de Waal is de nieuwe boot nagenoeg gereed om in de vaart te komen, maar speelt ook het belang van een stipte en betrouwbare dienstregeling een rol. Augustus is voor TESO de drukste maand van het jaar en dan laat het belang van de stipte en betrouwbare dienstverlening zich volgens De Waal moeilijk verenigen met het in de vaart brengen van de nieuwe boot. "Dat gaat doorgaans gepaard gaat met kinderziektes die de dienstregeling kunnen verstoren. Dat valt te voorzien en is iets dat we vooral in het hoogseizoen willen vermijden." Volgens De Waal is het besluit na een zorgvuldige overweging genomen. De vaartochten met de Texelstroom voor aandeelhouders en medewerkers gaan zaterdag gewoon door.

Op het moment is ook druk bij de boot. TESO zag de vervoerscijfers de afgelopen drie maanden met gemiddeld twee procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Met name de maand juni sprong er tussenuit. De veerdienst zette vorige maand 6,5 procent meer voertuigen over naar het eiland dan in juni 2015. Het aantal personen steeg in dezelfde periode met liefst 8,2 procent. In concrete getallen: het aantal naar Texel overgezette personen steeg van 177.825 naar 192.410 en het aantal personenautoequivalent (PAE) van 70.681 naar 75.277. TESO rekent niet in aantallen auto's, maar in equivalenten om het verschil in vierkante meters tussen auto's, vrachtwagens, bussen, motors en bromfietsen beter tegen elkaar te kunnen afzetten. In hoeverre de stijging is toe te rekenen aan de vermelding van Texel in de Lonely Planet is moeilijk te zeggen. De gemiddelde stijging van twee procent zit echter wel zelfs boven het meest optimistische scenario dat TESO aanhoudt voor de groei van de vervoerscijfers. De Waal wijst erop dat de vakanties dit jaar ongunstiger vallen dan een jaar geleden, waardoor de forse stijging des te opmerkelijker is.

Wat de maand mei betrof steeg het aantal overgezette personen van 202.048 in mei 2015 naar 204.934 naar dit jaar (1,4 procent). Het aantal PAE daalde in die maand van 79.145 naar 78.186 (-1,2 procent) in mei 2016. In april zette TESO 162.769 personen over, een stijging van 2,4 procent te opzichte van april 2015. De hoeveelheid voertuigen steeg met 1,1 procent van 65.977 in april 2015 naar 66.702 naar april dit jaar. TESO zet sinds vandaag tot en met maandag 29 augustus dagelijks een extra boot in, ook op de daldagen, om wachtrijen zoveel mogelijk te beperken. De veerdienst begon een jaar geleden met de samenstelling van een zesde vaarploeg voor de extra overtochten. Dat gebeurde ook op basis van de verwachting dat de vervoerscijfers zullen blijven groeien.