Schapenkenners in bespreking tijdens de keuring.
Schapenkenners in bespreking tijdens de keuring. Foto: Archief Texelse Courant

Landbouwdag Texel

Met een omzet van ongeveer 50 miljoen euro is de Texelse landbouw, na het toerisme, de tweede pijler onder de Texelse economie. Meer dan 15 procent van de Texelse beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw en met ruim 8.500 hectare zijn de boeren de grootste terreinbeheerder van het Waddeneiland. De Texelse landbouw is een even moderne als gevarieerde sector, met akkerbouw, bloembollenteelt, melkveehouderij, zoogkoeien, schapenhouderijen, innovatieve teelten en ook aandacht voor cultuur en toerisme. Veel jonge boeren staan in de startblokken op de bedrijven over te nemen. Het gaat de sector relatief goed, maar er zijn ook zorgen, zoals afname van grond, vooral door natuurontwikkeling.

Op de Landbouwdag klinkt vooral het positieve geluid over deze sector. Thema op deze editie is 'Van aardappel tot chips'. Diverse onderdelen van het proces van aardappelteelt en verwerking tot aardappelproducten zijn te zien. Een grote demonstratie, die van 13.00 tot 14.00 uur door de ring gaat. Een eindje verderop presenteren alle Texelse mechanisatiebedrijven hun modernste trekkers en andere landbouwmachines. Ze komen met groot en vernieuwend materiaal naar Den Hoorn. Maar er zijn ook oude agrarische werktuigen, van de Oude Trekker en Motorenvereniging.

Twaalf melkveehouders doen mee aan de keuringen van melkvee en de Texelse schapenfokkers houden een onderlinge keuring. Om 14.30 uur worden de winnende koeien, ooien, rammen en lammeren gehuldigd in de ring. Daar wordt meteen een toelichting gegeven waarom het betreffende dier kampioen is geworden. Ook leerzaam voor toeschouwers, die zo wat opsteken over de fokkerij. Schapen worden ter plekke geschoren en er wordt wol gesponnen. Een houtkunstenaar zaagt beelden uit boomstammen. Bijzonder onderdeel is de markt met circa vijftig kramen. Een grote diversiteit, met als overeenkomst dat uitsluitend Texelse producten en vergeten groenten aan de man (en vrouw) worden gebracht. Er kan worden geproefd en gekocht.

Concours Hippique

Prominent onderdeel is het concours-hippique. ''De nationale top komt naar Texel'', vertelt De Lugt. Verspreid over de hele dag zijn er demonstraties met pony's, paarden, springwedstrijd, dressuur en aangespannen paarden. Met onder andere Belgisch kampioen vierspan rijden, Glenn Geerts, en de dameszadelclub Fleurop shows.

Voor de kinderen is het boerenerf ingericht. Zij kunnen hier allerlei dieren knuffelen, zoals konijnen en lammetjes. Verder genieten kinderen van een ritje op een pony, een goochelaar, een springkussen, draaimolen, klimwand en pannenkoeken maken en versieren. Alle kinderattracties zijn gratis. Entree Landbouwdag: €7,-, kinderen tot en met 12 jaar €3,-.