Ad Harman, Belinda van Diessen, Marije Schoo, Sil van Dijk en Willemijne Keijzer organiseren popfestival ''Overstag''.
Ad Harman, Belinda van Diessen, Marije Schoo, Sil van Dijk en Willemijne Keijzer organiseren popfestival ''Overstag''. Foto: Josh van der Berg

Popmuzikanten gaan Overstag

''Overstag'' is de naam van een nieuw popfestival voor en door Texelaars. Hiervoor worden nieuwe bands geformeerd, samengesteld op basis van loting. De trekking is op 17 september, het festival zelf is op 18 maart 2017 in De Compagnie.

''Overstag gaat om creativiteit, samenwerking en optimaal genieten'', zeggen initiatiefnemers Sil van Dijk, Ad Harman, Marije Schoo, Belinda van Diessen en Willemijne Keijzer. De eerste vier zijn gerenommeerde musici, die zelf ook meedoen met de loting. Het concept is niet nieuw, maar wel op Texel. Muzikanten kunnen zich kosteloos inschrijven. De namen van de deelnemers en de instrumenten die zij bespelen worden in potjes gestopt, zangers en zangeressen in een pot en elk instrument krijgt een afzonderlijke pot. Op 17 september volgt er een loting. Uit de potten worden om beurten namen getrokken. Deze namen vormen uit eindelijk een band. De nieuw samengestelde bands trekken vervolgens nog vijf lootjes. Hierop staan de nummers die ingestudeerd moeten worden. De nummers komen allemaal uit de top 2000 van 2015 en de bands krijgen de vrije hand het nummer te vormen naar wat voor hen het beste speelbaar is. Zo kan een ballad opeens gaan rocken of wordt een stevig blues nummer omgetoverd naar en vette rap.

''Meedoen aan Overstag doe je niet zomaar, muzikanten moeten zich er bewust van zijn dat als je aan Overstag begint, je deze sensationele ervaring tot de laatste dag uit gaat zitten. Er wordt op je gerekend. De hele winter oefen je met je "nieuwe band" en op 18 maart 2017 treed je op in De Compagnie, hèt poppodium van Texel en laten jullie de tot dan toe verborgen creativiteit aan heel Texel zien. Dit festival is uitsluitend bedoeld voor Texelse muzikanten en dat zal in de toekomst, zeer zeker, ook zo blijven. Gitaristen die al jaren hun gitaar aan de wilgen hebben gehangen, gaan weer los. Zangeressen die bij gebrek aan een band hun stem nooit publiekelijk hebben laten horen, krijgen nu de kans. De eenzame violist kan zich nu scharen in een team. Overstag is voor ieder Texels muzikaal talent. Geroutineerde muzikanten zullen de muzikanten met minder ervaring op weg helpen. Ook is de organisatie te allen tijde beschikbaar om te brainstormen. Ook zal ze zich regelmatig tijdens de repetities laten zien. Gedurende de winter zullen er updates en sfeerimpressies in de media getoond worden. Natuurlijk zonder teveel te verraden van het uiteindelijke resultaat.'' Muzikanten kunnen contact opnemen met één van de organisatoren, via de Facebookpagina Overstag of door middel van het emailadres overstag.tx@gmail.com. Ook is er de mogelijkheid om tijdens Strenderpop, door het vijftal betiteld als ''het Mekka van het Texels talent'', in te schrijven.