Nils Lely:
Nils Lely: "Toen ik in 1977 naar Texel kwam heb ik de gelegenheid genomen de gehele Hoge Berg te ontdekken en ik loop of fiets er nog graag rond." Foto: Jeroen van Hattum

Verantwoordelijk voor onze omgeving

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is de Hoge Berg. Bij mijn grootvader hing het schilderij: "de Leemkuil op Texel" aan de muur van Blok van de Velden. Ik vond dat als kleine jongen al een fascinerend schilderij, de boerderij, de tuuwallen etc. Toen mijn vader in 1977 de Texelse Apotheek startte en ik ook naar Texel kwam heb ik de gelegenheid genomen om dat hele gebied te ontdekken en ik loop of fiets er nog graag rond. Prachtig licht en vergezichten en als je langs de Waterweg of door de paadjes gaat ligt dat als een rustige kant verscholen achter de hoogte.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind het moeilijk om een beschrijving te geven van de Texelaar in het algemeen, al kan ik wel een aantal karaktertrekken omschrijven. Ze zijn vrij direct en open, meestal ondernemend en met veel dingen bezig, verenigingsgezind. Ik bedoel, kijk eens in de 'Wie, Wat, Waar', het ritselt van de clubs, verenigingen op allerlei gebied. De Texelaar heeft een hoog hobbygehalte. Misschien is dat wel iets dat de Texelaar ook onderscheidt van de "overkant". Omdat een aantal structuren hier van oudsher ontbreekt doen ze veel onder elkaar. Ik denk dat dat ook een stukje is van 'op sien Tessels'.

Er is weinig dat altijd hetzelfde blijft

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur op en rond Texel is fantastisch; het strand, de vergezichten, op het land en water is zoveel te zien en te beleven, ik denk wel dat we er zo aan gewend (en door verwend) zijn dat we moeten blijven kijken om het te zien en te waarderen. We nemen het soms, ook ik, wat gemakkelijk voor lief. We moeten er wel zuinig op blijven. Maar goed, ik kan eindeloos genieten als ik in het voorjaar de lammetjes 's avonds een laatste rondje zie rennen voordat ze door hun moeder geroepen worden voor de nacht.

Wat voor werk doe je op Texel?

Wat mijn werk betreft: ik geef al ruim twintig jaar geschiedenis op de OSG de Hoge Berg, heb daarnaast ook nog voor korte of langere tijd een aantal andere vakken gegeven, maar de laatste jaren alleen geschiedenis. Verder zullen veel mensen mij ook kennen uit de muziek. Ik speel al jaren met de Small Buzz en hoop dat nog een tijdje te blijven doen. Muziek is een echte passie en ook een uitlaatklep. Het geeft een enorme kick als je een nummer lekker kunt laten klinken en de mensen met een lach op hun gezicht staan te luisteren of gaan dansen. We spelen ook geregeld op straat en zijn zo naar Parijs gegaan, Berlijn, Antwerpen, Keulen en nog veel meer en dan net zolang spelen totdat je genoeg opgehaald had om te kunnen eten.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Daarbuiten ben ik ook al jaren betrokken bij de plaatselijke politiek bij de PvdA. Ik vind het voor mezelf belangrijk dat ik ook op een andere manier bijdraag aan de maatschappij en alleen aan de zijlijn staan en commentaar geven vind ik te weinig. Democratie is iets waar je ook aan mee kan en moet doen, er zijn al teveel mensen die geen stem hebben.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Als ik uitga is dat meestal in de Twaalf Balcken, dat is al mijn stamcafé sinds ik op het eiland ben komen wonen. Het is een soort van extra huiskamer voor me, maar ik heb het idee dat dat voor meer mensen en cafés geldt. Daar worden ook de zaken besproken die van belang zijn.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Wat er mooi is aan Texel en ook wat er allemaal verkeerd gaat, in de politiek, op het werk, en al die dingen waar maar wat over te zeggen is. Ik zal daar ook altijd aangeven dat we een goed evenwicht moet houden tussen wat we willen en wat er kan. We moeten grenzen aangeven. Als je Texel vergelijkt met grote delen van Nederland dan valt je de rust en ruimte op. Die wil ik zo goed en kwaad als het kan behouden, daar wil ik ook in investeren.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik denk dat we moeten proberen te beseffen dat we echt allemaal verantwoordelijk zijn voor onze omgeving. We mopperen over bepaalde ontwikkelingen op en rond het eiland, maar voor een heel aantal dingen zijn we zelf verantwoordelijk. We moeten niet te bang zijn die verantwoording ook te nemen en niet alleen maar op de oude weg voort te gaan en voor de rest stil blijven zitten. Ik weet dat is moeilijk en ik heb ook geen glazen bol waarin ik de toekomst kan zien, maar heb wel genoeg kennis van het verleden om te weten dat verandering of aanpassing nodig is. Er is weinig dat altijd hetzelfde blijft.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Ik maak mij zorgen over de verscheidenheid aan werk. Natuurlijk is het toerisme de belangrijkste werkgever, direct of indirect, maar het zou naar mijn mening goed zijn ook andersoortig werk op het eiland te houden of te krijgen. Ook banen voor hoogopgeleiden. Dit ook voor de verscheidenheid van de bevolking en hun kansen. Als dat zou verdwijnen zou ik dat eeuwig zonde vinden.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Een eiland onderscheidt zich al fysiek en Texel is daar geen uitzondering op. Ik noemde eerder al de gewoonte om meer dingen zelf te doen of te regelen. Verder laat de Texelaar zich graag op een eigen regelgeving/gewoonterecht voorstaan; "op sien Texels" Of dat altijd verstandig is moet iedereen zelf maar uitmaken.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik denk dat ik nog op de OSG lesgeef, maar in ieder geval blijf ik muziek maken, dat is bij mij een soort eerste levensbehoefte. Verder blijf ik de gebieden bezoeken van de Eerste Wereldoorlog rond Ieper, Verdun, de Somme etc. en cultuur bekijken in verschillende steden. Als je gelegenheid hebt om bijvoorbeeld in Florence te kijken naar de geboorte van Venus van Botticelli of de schilderijen van Gerard van Hothorst met die prachtige lichtval (google ze maar eens) dan moet je dat doen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Jeroen Huizinga. Een fijne collega, een betrokken mens, een verwoed fietser (waar hij vlammend over kan vertellen) iemand die zich inzet voor de gemeenschap en een fijn mens.