Rachelle Veeger zet haar naam op de bangerstock van vriend Bart Schreurs (links).
Rachelle Veeger zet haar naam op de bangerstock van vriend Bart Schreurs (links). Foto: Job Schepers

Duizenden bezoekers op spectaculair raceweekend

Het Speedweekend 2016 heeft alles gebracht waarvoor de duizenden toeschouwers gekomen waren: spanning, crashes, show, zon en een hoop gezelligheid. Op het terrein van de MAB Club werd er door zo'n 220 rijders in vijf klassen gestreden met het mes tussen de tanden.

Voor het eerst bevonden zich onder de tachtig stockcarcoureurs vier Engelsen, waaronder de voormalig wereldkampioen. Toch zijn zij het niet die er op zondag met de winst vandoor gingen. Sterker nog, niet één van de Britten haalde de finish in de finale. De winst ging naar de Fries Gert Jan Klok die thuisrijder Pieter Langeveld naar de tweede plaats verwees. Speciale aandacht ging na de race ook uit naar Ben Boersen. De coureur maakte zaterdag een zware klap en moest naar het ziekenhuis waar bleek dat hij een hersenschudding had. Zondag was hij weer aanwezig om zijn broertje Chris aan te moedigen. Hij werd door de organisatie in het zonnetje gezet met een splinternieuwe vleugel voor zijn wagen.

De races in alle klassen werden vaak stilgelegd vanwege gevaarlijke situaties, met name op zaterdag had dit nog wel vaker gemogen. Er werd af en toe lang gewacht voor er werd afgevlagd, soms tot onvrede van de coureurs. Het is het enige minpuntje op een strak georganiseerd weekend. Bij de junioren ging de winst naar Axel Lap die ook al op dag één aan de leiding stond. Toen de coureurs tussen de 12 en 18 jaar het evenement op zondag een vervolg gaven, was de snelheid ver te zoeken. Het had de hele nacht geregend en de eencilinders hadden moeite met de zware ondergrond. De rondetijden lagen boven de dertig seconden. Het zomerweer zorgde er voor dat de nattigheid echter snel verdwenen was, waardoor er sneller en sneller gereden werd. Bij de stockcars werden op een gegeven moment rondes van in de zestien seconden genoteerd. Axel Lap liet zien zich als een vis in het water te voelen en liet Dave Gieles en Ids Witte achter zich.

De Vrije Standaard vier-cilinder was een overkants feestje. Met snelheden van boven de 81 kilometer per uur was het Wybe de Vries die de beste was. Het was geen verrassing, De Vries was het hele weekend al de sterkste. De Texelaars hadden simpelweg minder vermogen en speelden hierdoor een bijrol. Roy Prins was met een achtste plaats de beste Texelaar in deze klasse.

"Er wordt wel eens gezegd dat het meer racen is dan crossen en dat er nooit meer gebotst wordt, ga er dan maar eens voor zitten", zo kondigde Marco van Sambeek de bangerstocks zondag aan. Wat volgde was een slijtageslag. Op een gegeven moment waren er nog maar vijf auto's in de race. Dit had ook te maken met de wijze waarop de coureurs het publiek vermaakten. Zo reed Bart Schreurs zijn BMW vol tegen een tegenstander, hetgeen leidde tot gejuich op de tribunes. Het was uiteindelijk Thijs van den Heuvel die er met de winst vandoor ging.

De meest spectaculaire finale was misschien wel die van de Rodeoklasse. Het was de afsluiter van het speedweekend en sommige stockcarfans vertrokken al, ze hebben wat gemist. Jesse de Graaf ging lang aan de leiding. Na een pittig gevecht met Arjen Visser was het echter Hein-Durk Vellema die er met de winst vandoor ging.

Rond zes uur trok het publiek voldaan huiswaarts. Op zondag 21 augustus is de volgende Texelse autocross. Dan verschijnen ook de kevers aan de start, hetgeen het geheel nog afwisselender maakt. Dit speedweekend kan in ieder geval de boeken in als een succesvolle editie waarbij op het scherp van de snede gestreden werd en waarbij vriendschappen tijdens de race in de ijskast werden gezet. Na de races was alles weer gemoedelijk.

Uitslagen:

Junioren: 1. Axel Lap, 2. Dave Gieles, 3. Ids Witte.

Bangerstocks: 1. Thijs van den Heuvel, 2. Jacob Lont, 3. Rick van der Wal.

Rodeoklasse: 1. Hein-Durk Vellema, 2. Jesse de Graaf, 3. Arjan Visser.

Vrije Standaard: 1. Wybe de Vries, 2. Yne Wybe Terpstra, 3. Ybe Vellema.

Stockcars F1: 1. Gert Jan Klok, 2. Pieter Langeveld, 3. Marten Bijlsma.

De volledige uitslagen zijn te vinden op de website van de MAB Club, www.mabclub-texel.nl.

Een loodzware baan bij de start van de junioren op zondag.
Dringen geblazen op de dijk.
Drukte in de sloot.
Tussen de  manches was het sleutelen geblazen, zoals hier Peet Boersen.
De Vrij standaard vier-cilinders op het punt van beginnen.
Gezelligheid in de pits.
Ereronde in de MAB-wagen.
Jeffrey Garritsen klimt ongedeerd uit zijn auto.
Spektakel bij de Stockcars.
De winnaars bij de junioren met rondemissen Emily en Helene.
Puinruimen.