Sterk Texel wil alsnog kap over Molenkoog

Sterk Texel gaat zich wederom hard maken voor een flexibele overkapping van zwembad Molenkoog in Den Burg. De partij komt daarvoor in het najaar met eigen voorstel.

De partij kwam dinsdagavond tijdens de raadsvergadering hard in botsing met het college over het onderwerp. Burgemeester en wethouders wijzen een overkapping af omdat de kosten niet tegen de noodzaak opwegen, maar daar ging Sterk Texel niet in mee. Raadslid Marjan de Groot bestempelde het als vooringenomenheid.

Een kort onderzoek dat het college vorig jaar naar de verwachte kosten deed is bij Sterk Texel afgedaan als te snel. Dat onderzoek leerde dat er eenmalig 2,5 ton voor realisatie van een overkapping nodig is en daarna zou er twee ton per jaar aan kosten zijn. Er is bij Sterk Texel eerder argwaan en die komt onder meer voort uit verkeerde cijfers die over de abonnementen waren verstrekt. De gemeente had aanvankelijk laten weten dat er in 2015 444 abonnementen voor Molenkoog waren verkocht, maar dat bleken er 1310 te zijn. De online-verkopen waren niet meegeteld.

"Dat betekent dat één op de tien Texelaars regelmatig zwemt", aldus Sterk Texel. "Dat maakt het zinvol om nogmaals te onderzoeken of Molenkoog het hele jaar als zwemvoorziening kan worden ingezet." Wat de partij betreft, wordt het een flexibele overkapping die uit schuifwanden en een schuifdak bestaat. "Open als het kan en dicht als het moet." Wethouder Hennie Huisman zei dat Molenkoog met overkapping een concurrent zou worden van andere overdekte zwembaden op het eiland en dat dat niet de bedoeling is. Op de vooringenomenheid wilde ze niet ingaan.

PvdA en VVD steunden het initiatief van Sterk Texel niet. Volgens hen was het onderzoek van vorig jaar duidelijk. Jaap Vlaming (GroenLinks) sprak de verwachting uit dat overkapping tot meer kosten zal leiden. Jan Aris Eelman (Eiland Belang) verwees naar een openluchtbad op Terschelling dat ook ooit werd overkapt. "Sindsdien hebben ze daar problemen, dus je kunt het beter niet doen." Astrid van de Wetering (D66) opperde een glazen wand te maken op een plek waar de wind vrij spel heeft gekregen nadat een aantal bosschages is weggehaald. Veronne Koot (Texels Belang) opperde schermen bij het bad te plaatsen en dat was volgens De Groot nou precies wat Sterk Texel bedoelde.

Het raadslid ontstak bijna in woede nadat burgemeester Michiel Uitdehaag had gezegd dat het even tijd zou kosten om alle gegevens die Sterk Texel over Molenkoog wil hebben uit de systemen van de gemeente te halen. De partij zit al een tijd achter die gegevens aan, maar dat is volgens De Groot tot nu toe afgehouden met "slappe antwoorden". Ze wilde ter plekke een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur doen. Uitdehaag haalde de kou uit de lucht met de toezegging binnenkort met de partij om tafel te gaan.