Tekenen van het diploma in sporthal Ons Genoegen in Den Burg.
Tekenen van het diploma in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Denk over een paar jaar aan Texel, we hebben jullie nodig"

Vervolg je weg, maak keuzes, sta op als je valt en denk over een paar jaar aan Texel als je een vervolgopleiding hebt voltooid.

Woorden van rector Marcella Engbrenghof aan de leerlingen van de OSG die woensdag- en donderdagavond hun diploma kregen. Woensdag waren de leerlingen van het VMBO, het leerwerktraject en de MAVO aan de beurt, gisteren kregen de leerlingen van de HAVO en het VWO hun diploma. Het ging er feestelijk aan toe en de meesten hadden zich er speciaal netjes voor gekleed.

De leerlingen kwamen woensdagavond onder begeleiding van de SOS Band sporthal Ons Genoegen in Den Burg binnen, waarna er een paar optredens van leerlingen waren. Die stonden in het teken van talent: Ivy Bakker had samen met een groep meiden een dans ingestudeerd die stond als een huis en Jonna van den Wijngaard zong twee nummers op het podium. Zij was op het laatst ingevlogen omdat een ander optreden vervallen was. Ook de leraren stapten op het podium om gezamenlijk een lied te zingen.

Engbrenghof zei vanaf het podium vooral trotse en blije gezichten te zien. Zowel bij de leerlingen als bij de ouders voor wie de diploma-uitreiking veelal ook de afsluiting van een spannende periode was. "En bij de leraren voor wie de diploma's ook altijd een kroon op het werk zijn." De diploma-uitreiking is volgens de rector eveneens de start van een nieuwe periode. Sommige leerlingen gaan door op de OSG, anderen in vervolgopleidingen die veelal aan de overkant zijn. "Er moeten veel keuzes worden gemaakt. Sommige weten al precies wat ze willen, maar veel weten het ook nog niet."

De leerlingen die het VMBO hebben gevolgd, zijn volgens haar in ieder geval voorbereid op een hoop vervolgopleidingen. Ze deed een beroep op de leerlingen om, als ze klaar zijn, weer aan Texel te denken. "Hopelijk keren jullie terug naar het eiland. Jullie zijn de medewerkers van de toekomst, we hebben jullie nodig." De rector riep de ouders op om hun kinderen te steunen in de vervolgopleidingen die ze gaan doen. "Leer ze om door te zetten, vooral op de momenten dat het allemaal even niet goed gaat."

Er zijn dit jaar 221 leerlingen geslaagd en 22 gezakt. Het VMBO basis leverde 20 geslaagden af, het VMBO kader 40 en op de MAVO slaagden 71 leerlingen. De HAVO leverde 59 leerlingen af en op het VWO waren het er 31. De eindexamens gingen half mei van start.